Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Vi hoppas att borgfreden återupptas efter semestern

Den pågående pandemin har påverkat alla delar av vårt samhälle. Det är naturligtvis i främsta rummet en hälsokris. Men det är också en ekonomisk kris. I Lunds kommun har vi under våren i mångt och mycket agerat tillsammans över block- och partigränserna för att lindra pandemins effekter. Dessutom har Lunds kommun agerat både snabbt och resolut. Även om inte alla våra förslag gått igenom har samtliga partier i Lunds kommun förutom Sverigedemokraterna varit med och tagit gemensamt ansvar. Det är en styrka för Lunds kommun.
Men den senaste tiden har det snabba och kompromissinriktade agerandet från Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, och övriga företrädare i Lunds borgerliga styre lyst med sin frånvaro. Agerandet har snarare signalerat att faran är över. Vilket långt ifrån är fallet.
Ett tydligt sådant exempel på detta är hur vårt förslag om att stärka kvinno- och tjejjourerna i Lunds kommun med 500 000 kronor som en följd av det ökade våldet i nära relationer som vi kan se i Lunds kommun. Vi lämnade in ett förslag om detta den 21 april. Sandbergs (L) besked är att beslut kommer fattas i oktober. Från vårt perspektiv är det helt galet att beskedet från Liberalerna och det övriga styret i Lund till kvinno- och tjejjourer, som på ideella krafter arbetar för att förhindrar och förebygga våld i nära relationer och stöttar de som är utsatta för det, är att lägga frågan om ett utökat stöd i malpåse.
Ett annat tydligt exempel på att Lunds borgerliga styre slagit av på kristakten är att de inte varit beredda att förlänga åtgärderna till näringslivet som löpte ut i juni. Tillsammans har vi under våren i Lunds kommun gått fram med två av de bredaste och mest offensiva näringslivspaketen som någon kommun gjort under pandemin. I det inkluderades bland annat vårt förslag om hyresnedsättningar till företag i särskilt drabbade branscher som hyr sina lokaler av Lunds kommun. Men också att avgifterna för uteserveringarna tillfälligt nollades för att underlätta för restaurangerna. Samlat har vi också fått mycket beröm från såväl Handelsföreningen som av enskilda näringsidkare. Att då inte ens vara beredd att diskutera förlängningar av dessa åtgärder är oerhört märkligt. Företagen i Saluhallen har lika, om inte mer, ansträngd ekonomi nu som när vi fattade beslut om hyreslättnader för några månader sedan.
Behovet att agera tillsammans för att hjälpa näringslivet och civilsamhället har inte upphört. Från socialdemokraternas sida är vi övertygade om att vi bäst löser dessa frågor såsom vi gjorde tidigare i våras. Tillsammans över block- och partigränserna, kompromissinriktat och snabbt.
Vi hoppas att sommarledigheten får Sandberg (L) och övriga företrädare för det borgerliga styret att tänka om och möta upp oss i vår vilja att återgå till den borgfred och samarbetsvilja som hitintills tjänat Lunds kommun, vårt näringsliv och civilsamhället väl.
Vi är inte ute efter rubriker i varken svensk eller internationell press. Vi är ute efter att skapa bra förutsättningar för vårt näringsliv och vårt föreningsliv. Det gör vi bäst tillsammans.
Anders Almgren (S) Oppositionsråd
Lina Olsson (S) Oppositionsråd
Gå till toppen