Annons

Annons

Allt du behöver veta inför Danmarksresan

Coronapandemin

Skåningar som reser till Danmark på lördag behöver ha med sig ett personbevis samt pass, nationellt id-kort eller ett körkort. UD avråder fortfarande från resor till Danmark – därmed gäller inte alltid försäkringsskyddet.

Från och med midnatt kan den som är skriven i Skåne resa in i Danmark utan att ha med sig ett negativt covid-19 test, efter att antalet nya smittofall i Skåne sjunkit kraftigt de senaste två veckorna.

Allting är dock inte riktigt som vanligt för den som reser över sundet. Vid den danska gränskontrollen krävs att man uppvisar sitt svenska personbevis som visar att man bor i Skåne. Danska medborgare bosatta i Skåne behöver inte visa var de bor. Det räcker med ett danskt pass eller annan dansk id-handling.

Utöver det ska man ha med sig antingen pass, nationellt id-kort eller körkort. Det meddelar danska polisen på fredag, efter att tidigare inte ha godkänt körkort som id-handling.

På Kastrups flygplats måste man byta tåg. På sträckan efter flygplatsen krävs en platsreservation, som enklast bokas genom att man i DSB:s app. Den är gratis. Där väljer man det Öresundståg man ska resa med. Platsreservationer kan även fås i DSB:s automater utan kostnad. Reservationerna ger inte en särskild plats utan finns bara till för att begränsa antalet resenärer på tåget.

Annons

Annons

För den som bara ska byta tåg på flygplatsen finns en särskild zon. Vill man gå längre in i flygplatsen krävs dock att man bär munskydd, som finns att köpa på 7Eleven samt i automater.

Under fredagen avråder svenska UD fortfarande från icke-nödvändiga resor till Danmark. Det innebär att de flesta reseförsäkringar inte gäller i landet.

– Skulle du vara med om ett överfall eller om du blir bestulen har du inget stöldskydd eller överfallsskydd, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Även utan försäkring har svenskar som drabbas av sjukdom i andra nordiska länder rätt till sjukvård, och det går att ansöka om ersättning om hemtransporten skulle bli dyr

UD:s avrådan gäller till och med den 15 juli och gäller inte arbetsresor till Danmark. I ett mejl skriver UD:s presstjänst att "en person bosatt i Sverige som planerar att resa till ett land där avrådan råder bör kontakta sitt försäkringsbolag för att ta reda på vilket försäkringsskydd som råder".

Så här gör du för att ordna ett personbevis:

I en tidigare version av texten hade vi fått felaktiga uppgifter om vad som gäller om man behöver söka vård i Danmark. Det går att få vård även om man saknar EU-kort och det är möjligt att få hemresan betald.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy