Annons

Annons

opinionCoronapandemin

Aktuella frågor
”Den generella reseavrådan till våra nordiska grannar har karaktär av hämnd.”

Det är svårt att förstå varför Sverige fortfarande avråder från icke nödvändiga resor till Danmark, Norge och Finland, skriver Hans Wallmark (M) vice ordförande i utrikesutskottet och ordförande för Sveriges delegation till Nordiska rådet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bilar kontrolleras av dansk polis vid gränskontrollen på Pepparholm. Stängda gränser i det svenska närområdet måste beskrivas som det misslyckande det är, skriver Hans Wallmark.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Samtidigt som covidpandemin hanteras av svensk sjukvård och åtgärder sätts in för att säkra en hårt prövad äldreomsorg pågår en annan kamp, kampen om bilden av Sverige. Den medverkar till andra länders förhållningssätt och restriktioner och kan förklara varför svenskar på så många håll möts av stängda gränser. Inte minst i Norden. För gränsregioner som Öresund, Tornedalen, Bohuslän och Värmland är det plågsamt och i vissa fall synnerligen ekonomiskt kännbart.

Det finns all anledning för svenska politiker att agera. Inte minst för att rädda den nordiska samhörigheten och sammanhållningen. Passfrihet och möjligheterna att arbeta i de olika nordiska länderna var länge utmärkande drag under 1950-, 60- och 70-talet innan det europeiska samarbetet hade fördjupats och förstärkts till dagens Schengenområde som innebär att EU på många sätt kommit i kapp.

Annons

Josefin Carlring och Åsa Torstensson från Föreningen Norden understryker vikten av det nordiska samarbetet och betydelsen av sammanhållning i Norden och framför en klok tanke på en gemensam coronakommission för att utvärdera det nordiska samarbetet under den pågående krisen (Aktuella frågor 4/7).

Annons

Stängda gränser i det svenska närområdet måste beskrivas som det misslyckande det är. Samtidigt finns det ingen anledning att sätta sig på höga hästar i Sverige. Det finns en utbredd uppfattning om att Sverige agerat annorlunda och extraordinärt under den pågående pandemin.

Nyligen beskrev den ansedda och inflytelserika tidningen New York Times Sveriges sätt att hantera pandemin som ett på intet sätt fördelaktigt unorthodox experiment. Bland annat betonas att Sverige hittills haft över 5 400 döda vilket per capita sägs vara 40 procent fler än USA, 12 gånger mer än Norge, sju gånger Finland och sex gånger Danmark. En slutsats som dras är att den svenska hållningen kan ha kostat både liv och jobb. Uppgifter likt dessa påverkar starkt uppfattningen om Sverige.

Annons

Från regeringshåll har ingen vidare självkritisk hållning visats. Tvärtom. Mest famös har hittills varit den omtalade TV-intervjun utrikesminister Ann Linde (S) gjorde med Deutsche Welle där hon föga framgångsrikt försökte förklara den svenska positionen.

Att Sverige inte riktigt förstår hur andra länder resonerar märks också på de reseråd UD utfärdat. Vid pandemins inledning med i praktiken stängda gränser överallt avrådde UD från resor till världens alla länder. Regeringen har också betonat att råden inte är kopplade till att förhindra smittspridning utan handlade om svårigheterna att ge hjälp eller konsulärt stöd.

Annons

I takt med att fler länder öppnat upp för resor har också UD:s avrådan lyfts bort. Den gäller nu ett knappt dussin länder. Sveriges restriktioner mot Danmark, Norge och Finland kvarstår dock för icke nödvändiga resor. Varför det är så är svårt att förstå. Misstanken blir att det är ett sorts straff för de stängda gränser som möter svenska medborgare när de ska besöka övriga länder i Skandinavien. Men det medverkar till att urholka människors nordiska identitet och sammanhållning.

I ett svar på en skriftlig fråga i riksdagen från mig angående reserestriktionerna till Norden och Baltikumförklarar utrikesminister Ann Linde: ”När säkerhetssituationen i ett land eller en region bedöms vara farlig, oberäknelig eller snabbt föränderlig kan UD avråda svenskar från att resa dit. Det är också en signal att UD:s och utlandsmyndighetens möjligheter att ge konsulär service på en plats är begränsad.”

Annons

Men för det första är det lätt för människor att vid behov ta sig från Danmark, Norge eller Finland tillbaka till Sverige.För det andra finns det ett utbrett nordiskt konsulärt samarbete i Norden. Ett annat land ska ge stöd och hjälp till alla nordiska medborgare. Det finns alltså inget bärande argument när det gäller UD:s och utlandsmyndigheternas bristande möjligheter att ge stöd till svenska medborgare. Återstår då endast viljan. Och den verkar saknas.

Pandemin visar behovet av samarbete mellan länder. Inte minst i Norden. Dagens generella reseavrådan till våra nordiska grannar har mer karaktär av hämnd än något som är grundat på seriösa överväganden. Och i vart fall är det inte i Sveriges intresse.

Annons

Hans Wallmark (M), riksdagsledamot och vice ordförande i utrikesutskottet samt ordförande för Sveriges delegation till Nordiska rådet.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy