Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Haveriutredning efter flygkrasch i Borås klar

Utredningen av den flygkrasch med ett ultralätt plan som ägde rum för en månad sedan i Borås är nu klar. Två personer omkom i olyckan. Slutsatsen är att planet flög för lågt och för långsamt.

Polisavspärrningar från när det ultralätta flygplanet kraschade utanför Borås i början av juni.Bild: Adam Ihse/TT
Polisen misstänker varken att det har begåtts något brott eller att det var något tekniskt fel på det ultralätta flygplanet som kraschade i Borås i början av juni. Det står klart efter en haveriutredning från KSAK, Kungliga svenska aeroklubben, rapporterar Borås Tidning.
– Slutsatsen är att flygplanet som kraschade över området har flugit alldeles för lågt och för sakta. Då blev flygplanet instabilt och tippade över och kraschade, säger Peter Novén, förundersökningsledare vid polisen, till TT.
Polisen har kunnat göra en samlad bedömning efter att ha hört vittnen och undersökt delar av flygplanet.
– Det var absolut inget fel på planet, säger Peter Novén.
Det var den 2 juni som två personer omkom i samband med att ett ultralätt flygplan kraschade mellan två villatomter i ett område utanför Borås, knappt en mil ifrån flygplatsen.
Moderna ultralätta flygplan är ofta byggda av aluminium, eller kompositmaterial med skal av kolfiber, och har en fyrtaktsmotor.
Olycksplanet i Borås var av modellen Sila 450C och byggt helt i metall. Det tillhörde Borås Ultralätt Flygklubb.
TT: Vad händer nu efter utredningen?
– Vi ska gå igenom det hela ännu tydligare och vi avvaktar några analyser, men vi misstänker alltså inget brott, säger Peter Novén.
Statens haverikommission har inte varit inblanda i haveriutredningen eftersom myndigheten inte utreder olyckor med ultralätta plan, enligt polisen.
Gå till toppen