Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyöppnat fyrtorn bjuder på vida vyer

Falkarna ratade stentornet. Nu kan allmänheten istället besöka den nästan 25 meter höga Falsterbo fyr som tidigare år bara varit tillgänglig en gång om året.
– Fyren ska vara öppen mer framöver. Kanske även på vintern, säger Björn Malmhagen från Falsterbo fågelstation.

Från fyrtornet har man en vidsträckt utsikt över land och hav.Bild: Patrik Renmark
Fyren från 1795 är en av Näsets äldsta byggnader och en av få utsiktspunkter i det flacka området.
Tornet, den intilliggande fyrvaktarbostaden och trädgården ägs av Vellinge kommun, men hyrs av Falsterbo fågelstation.
Falsterbo fyr är en av landets äldsta fyrbyggnader. Ursprungligen eldades den med stenkol. Nedersta våningen utgjorde kolförråd. Den andra våningen var inredd till ett vaktrum samt bostad med två rum och kök för fyrpersonalen. Sedan 1990 är fyren tagen ur drift. Numera lyser en dekorationslampa från dess topp.Bild: Patrik Renmark
Hittills har man nöjt sig med några timmars öppethållande på den Internationella fyrdagen i augusti. Men den här sommaren utökas öppethållandet till torsdag till söndag kl 11.30-16.00 fram till den 9 augusti.
– Vi hade över 150 besökare igår och flera har redan varit här idag. Alla som varit uppe i fyren går härifrån nöjda, säger Ludvig Adolphson som har som sommarjobb att ta upp inträde.
Lisa Niemi, dottern Leia och hennes kompis Felicia Wahlström var några av dem som tog den vindlande trappan upp till fyrtornets topp. I fredagseftermiddagens tilltagande regn stod de sedan och försökte orientera sig i landskapet.
– Ligger det inte en bro här någonstans?
– Det är ju Öresundsbron och den ligger åt det hållet, sade Lisa Niemi och pekade i fjärran bortom sanddyner och röda fiskebodar i Skanörs hamn.
Hon var glad åt möjligheten att få komma upp och se på utsikten.
– Det är första gången jag är här uppe trots att vi bor i närheten. Det är väldigt vackert.
Lisa Niemi, Leia Niemi och Felicia Wahlström gjorde sitt premiärbesök i toppen av fyrtornet i Falsterbo.Bild: Patrik Renmark
Förutom utsikten bjuder fyrbyggnaden också på lite matnyttig information om fågellivet och om byggnadens historia.
I tre rum – ursprungligen tjänstebostäder för fyrmästaren, fyrvaktaren och fyrvaktarbiträdet – finns en mindre utställning som berättar om lokal ornitologi. Med hjälp av gamla möbler och föremål visas också hur fyrpersonalen bodde i gamla tider.
Förutom utsikten bjuder fyrbyggnaden även på lite matnyttig information om fågellivet och om byggnadens historia.Bild: Patrik Renmark
Högst upp i tornet finns den stora träholk som är ett skäl till att fyren i huvudsak hållits stängd. Här har sällsynta falkar häckat sedan början av 1990-talet – ibland nästan hela sommaren.
En ström av besökare uppe i fyrtornet skulle kunna störa de skygga fåglarna och få dem att avbryta häckningen.
Men både 2019 och i år har falkarna uteblivit. Och nu är alltså planen att fyren ska hålla öppet mera.
– Det är en fantastisk byggnad att kunna visa upp. Förhoppningen är att vi ska kunna fortsätta med ökat öppethållande även framöver. Vi funderar också på att ha öppet vissa tider på vintern när det kommer många besökare till Måkläppen, säger Björn Malmhagen från Falsterbo fågelstation.
Måkläppen är den närbelägna naturskyddade sandreveln med sin sälkoloni längst ut.
I år har falkarna uteblivit. Men tidigare år har de häckat i en holk som satts upp på fyrens utsida. Ungarna på bilden är flygfärdiga och ser ut att samla sig för att lämna boet.Bild: P-G Bentz/sturnus.se
Gå till toppen