Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ryssland stäms för nedskjutningen av MH17

Den nederländska regeringen stämmer Ryssland vid den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter för nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 över östra Ukraina för sex år sedan. Ryssland har hela tiden nekat till anklagelserna.

En prorysk rebell vid det nedskjutna planet MH17 i östra Ukraina. Arkivbild.Bild: Vadim Ghirda/AP/TT
Syftet med att dra Ryssland inför domstolen i Strasbourg är att ge anhöriga till offren rättvisa, uppger Nederländernas utrikesminister Stef Blok i ett uttalande. Omkring två tredjedelar av de 298 passagerarna ombord på det malaysiska planet kom från Nederländerna.
MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014 när det träffades av en BUK-robot som avfyrats från ett territorium i Ukraina som ockuperats av proryska rebeller. Samtliga ombord omkom..
Internationella utredare slog för två år sedan fast att den robot som användes för att skjuta ned MH17 kunde knytas till ett ryskt militärförband. I mars inleddes en rättegång i en säkerhetsdomstol i Amsterdam mot tre ryssar och en ukrainare som anklagas för att ha varit inblandade i att ta roboten till Ukraina.
Ingen av de åtalade har dock medverkat vid rättegången som fortfarande pågår.
Ryssland har hela tiden nekat till anklagelserna om att ha skjutit ned MH17.
Gå till toppen