Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SAS outsourcar markpersonalen – oklart läge för anställda på Sturup

All markpersonal på Sturup i Malmö och Landvetter i Göteborg kommer att outsourcas till företaget Aviator från den första september. Det är i nuläget oklart om anställda får behålla jobben eller varslas.

Vid 18-tiden på fredagen meddelade SAS kommunikationsdirektör att man kommer att införa stora förändringar för markpersonalen på Sturup och Landvetter.
– Vad vi kommer göra är att outsourca markverksamheten, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.
De som omfattas av detta är exempelvis anställda som hanterar bagage, incheckningar och gater.
Tidigare har markpersonalen på Sturup och Landvetter varit anställda genom företaget SAS Ground Handling. Under 2018 omsatte bolaget 1,1 miljarder kronor. Nu väljer man att skala ner verksamheten.
– Vi har varit inne i en förändringsprocess sedan 2016 där vi valt att fokusera på flygplatserna på Arlanda, Kastrup och Gardermoen. Fram tills nu har vi även behållit Sturup och Landvetter, säger Karin Nyman.
Det är oklart om personal får behålla sina jobb eller varslas i samband med outsourcingen.
– Aviator har givit indikationer om att man ser det som en ren verksamhetsövergång i Malmö. Men i Göteborg ser man det inte bara som en verksamhetsövergång, säger Karin Nyman.
Finns det risker för varsel?
– Det kan vi inte svara på. Det är en fråga för Aviator, säger Karin Nyman.
Hon vet inte hur många som omfattas av förändringarna på de respektive flygplatserna.
Under första halvåret 2020 har SAS verksamhet påverkats negativt av det kraftigt minskade resandet. I april meddelade företaget att de skulle varsla 5 000 anställda.
I juni kom beskedet att SAS beviljas sammanlagt 12,5 miljarder i kapitaltillskott för att överleva krisen, däribland fem miljarder från den svenska staten.
Gå till toppen