Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska mikrobryggerier flyttar in i Folkets park

Kaféet Sallys och föreningen Skånes dryckesproducenter tar över Carib kreols gamla lokal under sommaren. Utanför ska flera olika foodtrucks servera mat. Målet är att skapa Malmös mest coronasäkra servering.
– Vi ska göra rätt och mer därtill för att minska smittspridningen, säger projektledare Finn Hallgren.

Folkets parks projektledare Finn Hallgren står bakom satsningen Folkets orangeri: ”Den här situationen kommer förmodligen vara under lång tid, då gäller det för oss att hitta lösningar för hur man kan träffas på ett tryggt sätt. Många har frågat oss varför vi inte väntar med att dra igång – min fråga är varför vi skulle vänta?”Bild: Sally Wahlstedt
Orangeriet i Folkets park har stått tomt sedan Carib kreol stängde för säsongen förra sommaren. I våras kom beskedet att de inte skulle öppna igen. En utdragen ljudkonflikt med grannarna, hyreshöjningar och coronapandemin blev tillsammans spiken i kistan. Ägarna valde att satsa helt på sin andra restaurang, Papi i saluhallen.
Då trodde Folkets parks verksamhetschef Felicia Fredriksson att lokalen skulle stå tom de kommande månaderna – men så blev det inte. Under sommaren har det varit mycket folk i parken och trycket har varit högt på Far i hatten och Mikkellers pop-up i Moriskans trädgård.
– Vi har märkt ett stort behov. På kvällarna torsdag, fredag och lördag är det många besökare i parken. Vi vill sprida ut folk mer. Samtidigt har det stått tomt här sedan Carib kreol flyttade ut och vi vill få liv i den här delen av parken igen, säger Folkets parks projektledare Finn Hallgren.
Invändigt har orangeriet målats om och dekorerats med växter i taket.Bild: Sally Wahlstedt
Så Folkets park tog beslutet att starta en tillfällig servering i orangeriet. Folkets orangeri öppnar den 16 juli och håller öppet under sex veckor. Inomhus kommer föreningen Skånes dryckesproducenter ha hand om baren och Malmö smokers club om maten.
– Vi kommer att ha en huvudbar med 25 till 30 kranar, så vi kommer att ha ett stort utbud av lokalproducerad craftbeer. Men vi kommer inte bara ha öl – det blir hard seltzer, cider, vin och destillat också, säger Emil Israelsson, ledamot i Skånes dryckesproducenter.
Vissa kvällar kommer enskilda producenter ta över baren på uteserveringen, bland andra Brewkowski, Fruktstereo, Rocket brewing och Skånska spritfabriken.
Skånes dryckesproducenter har tidigare anordnat flera ölfestivaler på Mitt Möllan och i Folkets park.
– I vanliga fall har varje bryggeri en egen bar. Här kommer vi ha alla producenter i en bar. Det blir lite annorlunda men tanken för oss är att skapa exakt samma sköna häng som det brukar bli på våra evenemang, säger Emil Israelsson.
Utomhus kommer kaféet Sallys, som sedan tidigare huserar i parkens sydvästra hörn, servera kaffe och glass. På gräset framför orangeriet kommer det att stå tre matvagnar, som byts ut med jämna mellanrum. Simple foodtruck, Tabemasu Ka-Jen, Green house, Casey’s fish and chips, Jeepney, Casseroll, Falafel street food och Paradise seafood kommer turas om att vara på plats.
”Det kommer att vara jättelugnt, motsatsen till en nattklubb. Det blir låg lugn musik och finöl”, säger Finn Hallgren om den nya satsningen.Bild: Sally Wahlstedt
Folkets park lägger stor vikt vid att Folkets orangeri ska bli säker ur smittspridningssynpunkt.
– Lokalen tar egentligen 350 gäster, men vi har dragit ner det till 200. Vi har gjort en genomgång av lokalerna tillsammans med miljöförvaltningen för att se hur vi ska efterleva Folkhälsomyndighetens restriktioner. Vi vill vara bäst. Vi ska göra rätt och mer därtill för att minska smittspridningen, säger Finn Hallgren.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar avstånd på en meter mellan varje sällskap, men Folkets orangeri kommer att satsa på två meter. Två entrévärdar kommer att finnas på plats för att hålla koll på trängseln. En av dem kommer att fokusera på serveringen inomhus och på uteserveringen, och en kommer att fokusera på området kring matvagnarna.
– I och med att vi kommer att ta emot max 200 besökare så blir det väldigt glest mellan borden. Det kommer ändå att funka rent ekonomiskt. Vi vill ha noll trängsel, säger Finn Hallgren.
Gå till toppen