Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskar från södra Sverige välkomna i Norge

Svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge kommer att få resa in i Norge utan krav på självkarantän, enligt norska folkhälsoinstitutet (FHI).

Svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge kommer från och med 15 juli att få resa in i Norge utan krav på självkarantän. Arkivbild.Bild: Terje Pedersen/NTB/TT
Norge lättar något på sina restriktioner för resor till och från Sverige, meddelar norska folkhälsoinstitutet (FHI) på en presskonferens.
Resor till och från Kronoberg, Skåne och Blekinge får grönt ljus för norrmän. Även svenskar som kommer från nämnda län undantas från det allmänna karantänskravet om tio dagar och får fritt resa in i landet, bekräftar FHI för TT.
De nya reglerna gäller från och med den 15 juli.
Resor från Norge till övriga svenska län avråds, och den som ändå åker får räkna med att sitta i karantän vid återkomsten. Reglerna gäller till och med den 20 augusti.
Norges utrikesdepartement skriver i ett pressmeddelande att de länder som nu godkänns är att de tillfredsställer utrikesdepartements krav på smittspridningskriterier.
Förutom de tre länen i södra Sverige är det nu också fritt fram för norrmännen att resa till Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Färöarna, Grönland, Grekland, Irland, Island, Italien, Cypern, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Schweiz, Tjeckoslovakien, Tyskland och Österrike.
Svenskar från övriga län måste fortsatt isolera sig i tio dagar vid inresor till Norge. Det kan dock finnas en öppning. Norges justitieminister Monica Maeland förklarar att den som har sin partner utomlands kan få ta emot denne på besök, om ett särskilt ”kärastepass” upprättas. Sedan tidigare undantas arbetsresor mellan Norge och Sverige från karantänkravet.
Rättad: I en tidigare version angavs fel antal dagar för karantän. Rätt är tio dagar.
Gå till toppen