Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljusglimt för flygplatser i coronamörkret

Flygplatser i Sverige har börjat se effekterna av att allt fler europeiska länder öppnat upp sina gränser. Fler och fler resenärer flyger till och från länderna, men det är ändå betydligt färre än vanligt. Samma sak gäller för Nordens största flygplats, Köpenhamn.

Förbättring, men fortsatt svårt läge för flyplatserna i Skandinavien. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Vid Köpenhamns flygplats och Swedavias tio flygplatser i Sverige minskade resandet i juni med 95 procent i jämförelse med motsvarande månad i fjol. Arlanda gick från knappt 2,5 miljoner resenärer i juni förra året till 117 000 i år. På Göteborg Landvetter Airport minskade resandet samma månad med 97 procent till 18 000 resenärer. Detta enligt ett pressmeddelande från Swedavia.
Totalt noterades 108 000 utrikesresenärer och 71 000 inrikesresenärer på de tio svenska flyplatserna. Det är tredje månaden i rad som coronapandemin slår mot resandet.
Samtidigt anas en viss ljusning:
”Vi ser tecken på en successiv återstart av trafiken i takt med att reserestriktioner lättat, vilket är positivt för tillgängligheten. Det handlar dock fortsatt om blygsamma nivåer sett till antalet resenärer och vi räknar med en långsam återhämtning av flygresandet”, säger Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson, i pressmeddelandet.
Även Köpenhamn ser ett ökat antal resenärer på sin flygplats. Drygt 150 000 resenärer passerade Köpenhamns flyplats terminaler i juni, det skriver flygplatsen i ett pressmeddelande. Det går att jämföra med drygt 40 000 i maj.
Minskningen med 95 procent i juni jämfört med samma månad förra året har drabbat flygplatsen hårt. Nu prognosticerar flyplatsen att Danmark kommer att ta emot omkring 1,5 miljoner färre utländska besökare än vanligt denna sommar.
”Detta kommer att bli kostsamt inte bara för flygbranschen, utan också för hela den danska upplevelseindustrin med till exempel hotell, kultur och restauranger”, säger Peter Krogsgaard, kommersiell chef, i pressmeddelandet.
Fakta

Swedavia

Bolaget är helägt av svenska staten och bildades 2010.

Swedavia driver flygplatserna Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Bromma Stockholm, Malmö, Luleå, Umeå, Åre Östersund, Visby, Ronneby och Kiruna.

Totalt reste 40,2 miljoner passagerare till och från Swedavias flygplatser under 2019.

Källa: Swedavia

Gå till toppen