Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Professorn: kommunernas lagbrott sätter fokus på svag lagstiftning

Drygt femtio svenska kommuner gör som Vellinge – och nekar sommargäster hemtjänst. Men professor Marta Szebehely menar att debatten sätter fokus på större frågor: en svag lagstiftning – och en underfinansierad sektor.
– När kommunen får en pressad ekonomi blir äldreomsorgen gärna dragspelet som man trycker ihop, säger hon.

”När andra grupper har starkare rättigheter och kommunerna har en pressad ekonomi så blir det lätt äldreomsorgen som får sitta emellan”, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet.Bild: Eva Dalin
Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet, tycker att det finns en mer övergripande problematik än om staten eller enskilda kommuner agerar rätt eller fel under pågående pandemi: Äldreomsorgen behöver mer resurser – och en starkare lagstiftning.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen