Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjukdomen banade väg för författarkarriären

Catrine Heinestam levde ett aktivt liv som jurist med ridning som fritidsintresse när allt förändrade sig. – Jag drabbades av kroniskt smärtsyndrom och fick avbryta nästan allt jag höll på med, berättar hon. Nu har hon sadlat om till författare och sedan något år finns hennes första bok utgiven.

Cathrine Heinestams sjukdom syns inte utanpå men gör att hon alltid har ont i kroppen. Därför sadlade hon om från jurist på heltid till författare.Bild: Ulf Sundberg
Hon föddes och växte upp de första åren i Lövånger i Västerbotten innan familjen flyttade till Liberia där fadern fått jobb på gruvföretaget Lamco i två år.
– Sedan blev det Eskilstuna och Västerås där jag tillbringade min ungdom.
Hon har alltid älskat djur och utbildade sig på lantbruksskola. Troligen var det där hennes fysiska problem började och hon fick ont.
– Då omskolade jag mig till datatekniker och arbetade på Volvo lastvagnar i några år. Så småningom gick jag vidare med en utbildning till familjerättsjurist och fick jobb på LRF konsult Då hade vi flyttat tillbaka till Norrland och Umeå. Där hade jag ett eget företag med flera anställda samtidigt som jag red mycket.
Livet gick i 180 tills hon en dag stod på ett event och kände hur fötterna började domna av för att sedan spridas upp i kroppen och följas av närmast olidliga smärtor.
– Ingen visste riktigt vad det var men jag blev sjukskriven och kanske var det lika bra eftersom jag hade börjat tröttna på livet i ekorrhjulet.
Under en semester i Skåne blev hon kär i landskapet så hon och sambon Anders Mårdell bestämde sig för att flytta hit.
– Jag ville ha hästen med mig så det blev Eslöv där jag kunde ha hästen tills jag tvingades sälja den 2016 eftersom jag inte kunde rida längre.
Då hade hon ett par år tidigare diagnostiserats med kroniskt smärtsyndrom. Det gör att hon alltid har ont och beror på att hennes ryggkotor trycks ihop så nerverna kommer i kläm.
– Ryggen går att operera men det är mer än trettio procents chans att det blir sämre av operationen så jag avstår den.
Under åren har hon fortsatt att arbeta deltid men en dag fick hon en idé:
– Jag ville skriva en bok och kom efter ett tag fram till att jag ville skriva en deckare.
Hon började skriva och skriva om tills hon en dag tyckte boken var färdig och lämnade den vidare till en lektör.
– Han verkade inte särskilt intresserad så jag bestämde mig för klara mig utan honom. Dessutom ville jag inte att någon skulle lägga sig i och försöka forma mig efter hur de menar att en deckarförfattare ska vara.
Lösningen blev Vulkan förlag där hon själv bestämmer allt och företaget trycker och ger ut boken. "Kidnappad" finns dessutom inläst på bland annat Bookbeat och Storytel.
– Det har gått ganska bra men jag har även märkt av avundsjukan när folk försöker trycka ner mig för att jag har lyckats skriva boken.
– Elakhet känns för mig som kryptonit för Stålmannen och jag fattar inte varför folk håller på så.
Sjukdomen gör att vardagen har blivit svårare och hon kan numera inte lyfta mer än en tetra med mjölk. Ändå fortsätter hon med skrivandet.
– Jag rutar in mina dagar, skriver på morgnarna och vilar på eftermiddagarna, när jag inte arbetar deltid som konsult. Om jag inte gör så kraschar jag dagen därpå.
I höst är det meningen att hennes andra deckare med huvudpersonerna Bianca Petrén och polisen Alice Johansson ska komma ut och hon har redan kommit en bit på väg.
– Sedan hoppas jag kunna skriva även en tredje om den tas emot väl.
Fakta

Cathrine Heinestam

Gör: Familjerättsjurist och författare.

Ålder: 56 år.

Familj: Sambon Anders Mårdell och dottern Fei Heinestam.

Bor: I Eslöv.

Aktuell: Sadlade om från jurist till författare och skriver just nu på sin andra deckare.

Gå till toppen