Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ersättning för skjutna vildsvin i Norge

Norska livsmedelsmyndigheten ska betala för vildsvin som skjutits i Norge. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Norska livsmedelsmyndigheten Mattilsynet ska betala ut ersättning till jägare som skickar in prover från vildsvin som fällts i Norge.
Ersättningen för en hane är 500 norska kronor och för en hona ska 2 000 kronor betalas ut, eftersom de i högre grad ökar beståndet.
De insända proverna kommer att kontrolleras för parasiten trikiner, som hos människor kan leda till sjukdomen trikinos vid intag av otillräckligt tillagat kött.
– Det är viktigt och bra att vi får till åtgärder som leder till färre vildsvin i Norge. Regeringen har lanserat en handlingsplan mot vildsvin, och kompensationssystemet är en av punkterna i denna åtgärdsplan, säger jordbruks- och livsmedelsminister Olaug Bollestad.
Samtliga vildsvin i Norge tros ha kommit från Sverige, men på grund av att de kan föra med sig nya sjukdomar som kan smitta andra djur och människor är de inte välkomna där.
Gå till toppen