Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Greater Copenhagen tar upp viktiga frågor med nationella politiker i Sverige och Danmark.”

En omfattande grön tillväxt är nödvändig för att säkra regionens framtid. Det skriver ordföranden för Greater Copenhagen, Heino Knudsen, och organisationens tre vice ordförande Mikaela Waltersson, Frank Jensen och Carl Johan Sonesson.

Med politiska klimatutspel om energiöar, till exempel havsbaserade vindkraftsparker, tänds strömmen till en vision om att producera utsläppsfria bränslen för flyg och båtar, skriver artikelförfattarna.Bild: Henrik Rosenqvist
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Coronapandemin utmanar samhällen över hela världen. Medan covid-19 fortsätter att kosta människoliv och rasera länders ekonomier är det nödvändigt att överväga hur vi som samarbetar i Greater Copenhagen kan rusta regionen mot framtida hälsokriser och ekonomiskt oväder.
Den aktuella krisen tydliggör att vår region står inför utmaningar på flera fronter.
Sjukvården har en huvudroll i bekämpningen av pandemin. Men för Greater Copenhagen, en metropolregion med 85 kommuner och fyra regioner i södra Sverige och östra Danmark, råder det inget tvivel om att motståndskraften under en pandemi inte bara är beroende av sjukvårdssektorns kapacitet. Hälsokrisen är också ett hot mot regionens välfärd och ekonomiska framgång. Corona kan lämna ärr i regionens ekonomi under lång tid framöver.
Utmaningarna till följd av coronapandemin och den medföljande ekonomiska krisen förstärks av klimatförändringarna. Tillsammans kan de utveckla sig till en perfekt storm om vi låter bli att agera.
Greater Copenhagen är ett samarbete om ekonomisk tillväxt och välstånd för regionens 4,3 miljoner invånare. Coronakrisen har visat hur viktigt det är att vi samarbetar inom regionen.
Framöver vill vi arbeta mer för att den ekonomiska tillväxten – som vi ska göra vad vi kan för att få tillbaka – går hand i hand med en grön omställning. Allt för att förhindra och hantera klimatförändringarna.
Greater Copenhagen har en styrkeposition inom grön omställning. Regionen är bland de världsledande när det gäller att utnyttja vindkraft och biogas. Vi är duktiga på att ställa om samhället i en hållbar riktning.
Utvecklingen av bland annat vindteknologi bidrog till den första fasen i regionens gröna omställning och fortsätter att spela en avgörande roll. Men samtidigt krävs utveckling av nya teknologier och ny kunskap.
För att en grön omställning ska ske behövs en kombination av kunskap, pengar och politik.
Greater Copenhagen-regionen har varit bra på att göra den gröna omställningen till en drivkraft i den ekonomiska tillväxten. Men att en perfekt storm där coronapandemin i sig, ekonomisk kris och klimatförändringarna kombineras, utgör ett stort hot, betyder att vi måste bli ännu bättre. Och helst snabbt. Stora förändringar tar tid.
Utvecklingen av vindkraft startade under den första oljekrisen 1973. Det är länge sedan nu, och tid är en bristvara i insatsen mot klimatförändringar.
Hur kan dåGreater Copenhagen stärka sin redan starka position inom grön omställning? Vi kan bli bättre på att tillskansa oss ny kunskap genom samarbeten och internationella partnerskap mellan universitet och företag, kommuner och regioner. 

Kommuner och regioner kan till exempel börja använda fler och mer miljövänliga emballage, och stimulera lokal industri att producera dem.
Kommuner och regioner kan också efterfråga ny kunskap och nya lösningar när det gäller nya byggen och på så sätt stimulera byggindustrin.
VI kan också bli bättre på att använda kommunala och regionala anläggningar och infrastruktur som testanläggningar för utveckling av gröna lösningar. Det sker redan i bland annat Helsingborg och Köpenhamn, där vi testar nya former för avfallshantering och belysning.
Pengar till investering i etablerad grön teknologi som vindkraftsparker till havs flyter redan in till vår region från internationella investerare, men vi kan säkert bli bättre på att skaffa kapital till utveckling av nya teknologier som kan leda till framtidens gröna lösningar. Det finns fortfarande mycket för oss att göra när det gäller att hjälpa små företag som försöker använda ny kunskap till produkter och tjänster i den gröna omställningen.
Med politiska klimatutspel om energiöar, till exempel havsbaserade vindkraftsparker, tänds strömmen till en vision om att producera utsläppsfria bränslen för flyg och båtar. Ett pilotprojekt i regionen testar hur man kan omvandla vindenergi till hållbara bränslen. Dessutom kan till exempel investeringar i teknologi, som kan fånga koldioxid i luften och återanvända det som bränsle, utgöra en viktig del i en grön omställning.
Internationella företag och organisationer börjar söka sig till Greater Copenhagen-regionen. Det franskägda belysningsföretaget Citelum har etablerat sig, och klimatnätverket för megastäder, C40 Cities, har öppnat kontor här.
Politik på alla nivåer ska fungera som smörjmedel i den gröna omställningens stora maskineri. Och vi som regionpolitiker måste ha modet att tänka i innovativa banor och tillsammans säkra nödvändiga politiska beslut. Därför fortsätter vi i Greater Copenhagen-samarbetet att ta upp i sammanhanget viktiga frågor med nationella politiker både i Sverige och Danmark.
Vårt mål är att göra Greater Copenhagen till ett globalt centrum för grön innovation och tillväxt.
En omfattande grön tillväxt är nödvändig för att säkra regionens framtid.
Heino Knudsen, ordförande i Greater Copenhagen.
Mikaela Waltersson, Frank Jensen och Carl Johan Sonesson, vice ordförande i Greater Copenhagen.
Gå till toppen