Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Låt gps avgöra om hunden är på fel ställe

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
På sommaren brukar jag vara tvungen att säga till hundägare som överträder vistelseförbudet för hundar på allmänna lekplatser och på Ribersborgsstranden. Många av dessa hundägare reagerar med att bli otrevliga. ”Bara gå härifrån!” sa en hundägare som i övrigt framstod som både välklädd och välartikulerad, när jag påpekade att deras stora familjehund inte fick vistas på den allmänna lekplatsen, utformad för småbarn.
Det framstår som om hundägarkollektivet inte själva kan komma till rätta med problemet att hundägare inte vill respektera det regelverk vi har satt upp i vårt samhälle. Idag finns tekniken att kunna id-märka hundar med gps och automatiskt dra kontrollavgift när en hund vistas i en zon när vistelseförbud råder. Vid upprepade överträdelser skulle man kunna överväga ett förbud mot att inneha hund.
Ett automatiserat avgiftssystem skulle inte drabba skötsamma hundägare med mera än att deras hund måste inneha en id-märkning.
Andras barns och andra människors behov, som vi värnar genom den hundstadga som hundägare är skyldiga att följa, verkar tyvärr inte gå hem hos alla hundägare. Kanske pengar är ett bättre språk.
Hanna Frost Handkirurg och Malmöbo
Gå till toppen