Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På upptäcktsresa på kanalen – 14,9 kilo skräp på kroken

Är det en svan som sover på den spegelblanka kanalen? Nej, det en vit soppåse full med snabbmatsemballage.
– Skräp! ropar jag.

Mängder med plastpåsar, träbitar, gamla tampar, juiceförpackningar – en redbullburk, en vinflaska och en hel soppåse med förbrukade matemballage.Bild: Peter Frennesson
Vi befinner oss strax vid vattenytan på ett professor Drövelskt äventyr längs Malmö kanaler. Mitt i småbåtshamnen vid Banérskajen guppar en tom vinflaska.
Fotograf Peter Frennesson tvekar mellan kameran och paddeln. Vi är inte bara på en nöjestur, vi är också miljöhjältar.
– Du måste hjälpa mig att paddla! hojtar jag när vi glider förbi vinflaskan utan att jag kan nå den.
Vi har lånat en kajak gratis och vi betalar genom att lämna en betydligt renare kanal efter oss. Det är organisationen Greenkayak som står för kanoterna, sponsrade av ett stort danskt ölföretag.
– Kolla där i vassen! ropar jag när jag ser något vitt guppande och något svart.
I stenarna fastnar det mycket – allt från champagnekorkar till plastpåsar.Bild: Peter Frennesson
Vi hittar en plastflaska, en stor bit frigolit, flera juiceförpackningar, tuggummiförpackning och en bräda som flyter. Allt samlar vi i hinken i mitten av kajaken med hjälp av en griptång.
Kommendanthusets kafé håller i kajakutlåningen i Malmö. Kaféinnehavaren Jenni Brahemark berättar att för hennes del började utlåningen med ett skumt meddelande på messenger från Greenkayak. De hade hittat kaféet på Google maps och tyckte det låg bra till.
– Vi tjänar ingenting på det här. Förutom att fler människor hittar oss. Och det är bra, vi har ju också ett miljötänk i vårt kafé, säger hon.
Greenkayak startade när några killar i Köpenhamn började samla skräp i kanalerna när de ändå var ute och paddlade. 2017 började de under namnet Miljøkajakken låna ut kajaker gratis till skräpsamlare. Efter två säsonger hade två ton skräp plockats upp ur Köpenhamns kanaler.
I Malmö hade i fredags totalt 65,3 kilo plockats upp av frivilliga skräpsamlande paddlare. Då hade kajakerna lånats ut under tre helger. Varje tur är två timmar.
– Mest hittade två tjejer– 18,9 kilo. Den ena ville helst inte göra det alls i början. Jag tänkte att de inte skulle hitta mycket, men de hittade ett helt trädgårdsmöblemang, säger Jenni Brahemark.
14,9 kg blandade sopor hittade vi i kanalen.Bild: Peter Frennesson
Sydsvenskans team far ut mot hamnen och klaffbron längs byggena på Bassängkajen. Ingen av oss har paddlat under de senaste tio åren och den ovana ställningen känns i kroppen.
Men det är fint att se staden och nybyggena från vattnet, och det är spännande att leta efter skräp. Plötsligt ser vi något som ser ut som en sten som sticker upp – ett grund?
– Det är en kudde!
Det är en vackert mönstrad, dyblöt prydnadskudde som guppar på ytan. Den är för tung för att dra upp. Vi måste hålla i en stege vid kajen för att den stadiga kajaken inte ska välta.
Soporna vägs efteråt av Jenni Brahemark. Än så länge slängs de i kaféets soptunna. "Gatukontoret är intresserade att sätta hit en sopsortering, så vi hoppas på det" säger hon.Bild: Peter Frennesson
Efteråt är jag blöt, kajaken är blöt och vi tar oss tillbaka till bryggan vid Kommendanthuset. Jenni Brahemark väger hinken med skräp:
– 14,9 kilo! säger hon.
Efter oss kommer David Nilsson och Emma Olsson för att låna kajaken.
– Jag paddlade kanot när jag gick i scouterna, men jag har aldrig paddlat kajak, säger Emma Olsson.
Det har börjat småregna, men de tvekar inte när de klättrar ner i den gröna plastkajaken beväpnade med griptänger och plasthink.
– Jag hittade det på nätet och tyckte det lät kul både med gratis paddling och att göra något för miljön, säger David Nilsson.
Emma Olsson och David Nilsson på väg ut för att leta skräp i Malmös kanaler.Bild: Peter Frennesson
Therese Thomasson och Peter Frennesson.
Fakta

Greenkayak

Man bokar kajakerna på hemsidan: greenkayak.org.

Det är gratis, men som motprestation måste man plocka upp skräp ur vattnet, och posta på sociala medier om det #greenkayak.

Greenkayak finns i Malmö vid Kommanditkaféet och även i Göteborg, Jönköping och Stockholm.

Greenkayak startade i Köpenhamns kanaler och går också att återfinna i andra danska städer. Dessutom finns det i flera tyska, norska städer, samt i Dublin.

Gå till toppen