Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varför har adelsmän gett namn åt gator på Backarna?

Torngatan, Källargatan, Solgatan, Korngatan och Sandbackegatan är enkla och jordnära gatunamn på Kirseberg. Men var kommer högreståndsnamn som Rantzowgatan och Sperlingsgatan in i bilden?

Två gator vars namn äger en förnämare klang än många andra adresser på Kirseberg. Namnen tillkom på 1940-talet, sannolikt för att tillfoga en historisk dimension och samtidigt höja statusen på området. Namnet Rantzow saknar dock historisk förebild – om det är därför skylten håller på att lossna, det låter vi vara osagt.Bild: Martin Andersson
Till viss del är det frågan om ett missförstånd. Namnen tillkom, i samband med ny stadsplanering 1945 efter förslag av stadsingenjören vilken vid denna tid var Erik Bülow Hübe. Gatunamnen refererar till en skärmytsling eller mindre strid som uppstod utanför Malmö i mars 1679.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen