Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya ebo-regler gör Burlövs politiker oroliga

Socialdemokraten Katja Larsson i Burlöv oroar sig för ett ökat antal asylsökande i Sveriges näst minsta kommun om storebror Malmö undantas från ebo-regler. Något som fått henne och de styrande i kommunen att ta upp kampen mot regeringen.
– Vi är en del av Malmö. Om hela Malmö nu ska undantas från ebo och vi ligger vid gränsen. Vad händer då? säger Katja Larsson (S).

Det tidigare kommunalrådet Katja Larsson (S) har i flera år fört en kamp mot ebo i Burlöv: ”Det räcker inte att att släppa människor lösa och tro att de söker sin försörjning och integration själva. För så enkelt är det inte.”Bild: Albin Arrling
Lagen om eget boende, ebo som den gärna kallas, har möjliggjort för asylsökande att ordna eget boende hos exempelvis släkt eller vänner i väntan på besked från Migrationsverket. På senare år har dock kritiken vuxit som menar att lagen har lett till trångboddhet, svarta hyreskontrakt och problem med integrationen. Regeringen har också velat skärpa tillämpningen: tidigare i år valde flera skånska kommuner, däribland Malmö, att undanta hela sitt område från ebo efter en lagändring. Det betyder att de asylsökande som bosätter sig här på egen hand riskerar att förlora sin dagersättning.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen