Annons

Annons

Nya ebo-regler gör Burlövs politiker oroliga

Burlöv

Socialdemokraten Katja Larsson i Burlöv oroar sig för ett ökat antal asylsökande i Sveriges näst minsta kommun om storebror Malmö undantas från ebo-regler. Något som fått henne och de styrande i kommunen att ta upp kampen mot regeringen.

– Vi är en del av Malmö. Om hela Malmö nu ska undantas från ebo och vi ligger vid gränsen. Vad händer då? säger Katja Larsson (S).

Det tidigare kommunalrådet Katja Larsson (S) har i flera år fört en kamp mot ebo i Burlöv: ”Det räcker inte att att släppa människor lösa och tro att de söker sin försörjning och integration själva. För så enkelt är det inte.”

Annons

Lagen om eget boende, ebo som den gärna kallas, har möjliggjort för asylsökande att ordna eget boende hos exempelvis släkt eller vänner i väntan på besked från Migrationsverket. På senare år har dock kritiken vuxit som menar att lagen har lett till trångboddhet, svarta hyreskontrakt och problem med integrationen. Regeringen har också velat skärpa tillämpningen: tidigare i år valde flera skånska kommuner, däribland Malmö, att undanta hela sitt område från ebo efter en lagändring. Det betyder att de asylsökande som bosätter sig här på egen hand riskerar att förlora sin dagersättning.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy