Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Singapore nu i recession

Singapores ekonomi rasade under andra kvartalet, och landet är nu i recession.

En nästintill tom shoppinggalleria i Singapore i april.Bild: Yong Teck Lim/AP/TT
Singapores ekonomi backade 41,2 procent under årets andra kvartal, jämfört med årets första, visar preliminära data. Det innebär att den lilla stadsstaten är inne i en teknisk recession, vilket innebär två kvartal i rad med negativ ekonomisk utveckling.
Orsaken stavas corona, som slagit hårt mot det handelsberoende landets ekonomi sedan man stängde ned mellan 7 april och 1 juni. Byggnadssektorn är svårt drabbat, och rasade 95,6 procent.
– I takt med att Singapores ekonomi öppnar igen så borde vi se en måttlig uppgång när det handlar om ekonomisk aktivitet för det tredje kvartalet. Vi tror att tredje kvartalet kommer att visa en förbättring, men det rör sig fortfarande inom kontraktionsterritoriet, säger analyschefen Selena Ling vid OCBC Bank.
Singapore är till följd av sin öppna ekonomi ofta bland de första att drabbas av globala kriser.
Situationen är dessutom värre än vad analytiker räknat med, som gissat att nedgången för kvartal två skulle stanna på 37,4 procent.
Jämfört med året innan är BNP-nedgången 12,6 procent för kvartalet.
Singapore räknar med en nedgång någonstans mellan 7 och 4 procent för helåret, vilket är det största tappet i landets historia.
Gå till toppen