Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon ska ge det anrika turisthotellet nytt liv

Ända sedan Hanna Sundkvist såg det gamla hotellet i Barsebäckstrand för första gången har det väckt hennes beundran och nyfikenhet. Nu är det hon som driver verksamheten, som är tänkt att hålla öppet året runt.
– Vi vill att detta ska bli en mötesplats, säger hon.

Det har varit en intensiv tid för Hanna Sundkvist sedan hon började driva badhotellet. Men med lång erfarenhet inom hotell- och resturangbranchen är hon van. ”Det här är en livsstil, man får vara beredd på att vara tillgänglig i princip dygnet runt och ge järnet. Har man inställningen att det ska funka så funkar det.”Bild: Astrid Adelgren
Utanför den gula hotellbyggnaden blåser salta vindar, och nere vid stranden rullar vågorna in.
Strandremsan, som tidigare kallades Sjöbobadet, hade en gång i tiden en egen järnvägshållplats och lockade långväga gäster. Många tog in på hotellet, som stod klart 1912.
Hanna Sundkvist, som precis har tagit över verksamheten, vill försöka återskapa något av den känslan som fanns då.
Det gamla turisthotellet (till vänster) stod klart 1912. Till höger en dansrestaurang, som nu är riven.Bild: Sydsvenskan
I ett av rummen står en gammaldags sekretär i trä och framför verandan hänger vita gardiner i lin.
– Så småningom ska jag luska ut lite mer om hur det såg ut här tidigare. Och kanske kan man dra nytta av omgivningen, om det är någon som till exempel har koll på menyer som har serverats här en gång i tiden.
Sedan hon tog över har Hanna Sundkvist lagt mycket tid på inredningen av hotellet. Flera av möblerna är arvegods.Bild: Astrid Adelgren
Verksamheten vid Barsebäckstrand hade legat i dvala ett bra tag. För några år sedan lämnade den senaste restaurangägaren huset. Förra sommaren köptes byggnaden sedan av kommunen.
Nyligen blev det klart att Hanna Sundkvist är den som ska driva hotellet och restaurangen, som är tänkt att vara öppen året runt. Hon är uppvuxen i hotell- och restaurangbranschen, och kommer närmast från Moment hotels i Malmö, där hon var hotelldirektör.
Ända sedan hon flyttade till Barsebäck för fem år sedan har hon haft ögonen på huset.
– Jag tänkte vad är det här för hus? Och varför står det så öde?
Vad var det du fastnade för?
– Det är läget till naturen. Och att det är på samma gång harmoniskt och pampigt.
Totalt finns det sex sovrum, varav ett har balkong.Bild: Astrid Adelgren
För en liten tid sedan hade hon sina första gäster. De brukar i vanliga fall åka på badhotell i Tyskland – vilket de fick hoppa över i år på grund av coronasituationen. Men det nyöppande hotellet lyckades leva upp till deras högt ställda förväntningar, berättar Hanna Sundkvist.
Att börja driva verksamheten mitt under coronasituationen är inget som avskräcker henne.
– Det känns som att det är ett hotell i lagom storlek, där det är enkelt att hålla avstånd.
Hotellet byggdes 1912. Förra sommaren köpte kommunen byggnaden för 13 miljoner kronor.Bild: Astrid Adelgren
Förutom hotellet har även restaurangen nu börjat komma igång. Till en början blir det lunchservering och en strandmeny.
Men på sikt vill Hanna Sundkvist även ha andra typer av arrangemang i byggnaden – exempelvis utställningar, en skördefest eller loppmarknad.
– Vi vill att detta ska bli en mötesplats.
Gå till toppen