Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lila skåp ska öka Svedalabors läsande

Nu kommer Biblioteksexpressen till Svedala kommun. Tio flyttbara bokskåp blir en del i bibliotekens arbete att främja läsande och nå nya grupper.

En titt bakom luckan avslöjar ett tjugotal färgglada bokryggar. Den som blir lässugen välkomnas att ta med sig valfri bok hem. När man läst klart lämnar man boken i något av bokskåpen eller på biblioteket.Bild: Mats Amnell
Det första av tio bokskåp med lila väggar och rött tak finns nu utplacerat på badet i Bara. Fler är på väg. Först till badet i Svedala och tågstationen. Och snart även till andra platser där människor rör sig.
När Sydsvenskan besöker badet i Bara är vädret svalt och molnigt och badet ligger öde. Några unga badvärdar i röda jackor berättar att bokskåpet vid entrén funnits på plats någon dag och att de sett enstaka besökare titta bland böckerna.
En titt bakom luckan avslöjar ett tjugotal färgglada bokryggar. Den som blir lässugen välkomnas att ta med sig valfri bok hem. När man läst klart lämnar man boken i något av bokskåpen eller på biblioteket.
Lånekort eller registrering behövs inte. Tillit och eget ansvar är vad som gäller.
Bibliotekarien Susanne Bengtsson ser bokskåpen som ett av flera sätt för biblioteken att nå ut till nya grupper.
– Vi har ju ett mål att nå ut till människor som inte kommer till biblioteket. Vi har redan börjat med take away-påsar där man ringer och säger att man vill ha viss typ av böcker, exempelvis deckare eller feelgoodböcker. Sedan kan man komma och hämta en påse med böcker, säger hon.
En införskaffad lådcykel med bokinnehåll ger mobilitet och ökad tillgänglighet i Svedala tätort. Om inte alla kommer till biblioteket kan biblioteket i alla fall komma till fler.
Aktivitetstips och pyssel- och temapåsar för hemmabruk är andra exempel på vad som tillsammans med de nya bokskåpen ingår i projektet ”Biblioteksexpressen” med syfte att främja ökat läsande.
– Vi kommer att fylla och byta innehåll i bokskåpen med jämna mellanrum.
– Risk för vandalisering? Det hoppas vi inte. Vi tror på att man kan lita på människor, säger Susanne Bengtsson.
Som lila fågelholkar med titthål ser bokskåpen ut. Det första finns nu utplacerat på badet i Bara. Ytterligare nio ska få platser runt om i kommunen under sommaren.Bild: Mats Amnell
Gå till toppen