Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

OS-finalist dopningsavstängd

Den amerikanska sprintern Deajah Stevens missar OS i Tokyo. Hon har stängts av i 18 månader för dopningsbrott. Stevens, sjua på 20 meter vid OS 2016 och femma i VM året därpå, stängs av för att ha missat flera dopningstester.

Deajah Stevens, i mitten, i VM-finalen 2017.Bild: David J. Phillip/AP/TT
Missarna i det så kallade vistelserapporteringssystemet gjordes under 2019 i West Hollywood och Oregon. Enligt egen utsago är det mobilproblem som ligger bakom hennes missar.
Vid det ena tillfället var telefonen helt enkelt urladdad.
”Stevens erkänner att det var hennes fel att inte ha sett till att mobilen laddats innan hon gick och lade sig och därmed var telefonen urladdad under natten”, skriver Athletics Integrity Unit i domen.
Vid tillfälle två hade 25-åringen bytt nummer för att undvika trakasserier från en okänd person, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Avstängningen gäller retroaktivt från den 17 februari i år.
Sedan tidigare riskerar även den regerande världsmästaren på 100 meter, Christian Coleman, samt Salwa Eid Naser, som vann VM-guld på 400 meter i Doha, flera års avstängning efter att ha brustit i sin vistelserapportering. 2018 blev svenska löparstjärnan Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen.
Deajah Stevens kan fortfarande överklaga domen till internationella skiljedomstolen Cas.
Fakta

Vistelserapportering

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

Källa: Riksidrottsförbundet

Gå till toppen