Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staffanstorp kommun vill kameraövervaka allt fler platser

Staffanstorp kommun har skickat en ansökan till Datainspektionen om att få kameraövervaka återvinningsstationen på Järnvägsgatan. Anledningen är återkommande problem med avfall som dumpats runt platsen. Kommunen har flera väntande ansökningar, och vill ha uppsikt över flera platser runt om i kommunen.

Redan idag kameraövervakas flera platser i Staffanstorp, bland annat torget.Bild: Nelly Herzberg
Staffanstorp kommun kallar sig själva för framtidens kommun, och marknadsför sin framtidsvision flitigt. En del av visionen är att kommunen ska kameraövervaka allt fler områden i Staffanstorp. Nu har man ansökt om att få sätta upp kameror på återvinningsstationen på Järnvägsgatan.
Redan idag filmas flera platser i Staffanstorp, torget bland annat. Man har sedan tidigare ansökt om att sätta upp kameror i Bråhögshallen, Balders hage och ett antal skolor och förskolor. På längre sikt är tanken att alla skolor och förskolor i Staffanstorp ska ha både värmekamera och optiska kameror.
De flesta skolor och förskolor har redan någon form av övervakning, men den vill man förbättra.
I den senaste ansökan som Staffanstorp kommun har skickat till Datainspektionen i juni anges att det vid upprepade tillfällen har dumpats miljöfarliga föremål på marken på återvinningsstationens område, och att man därför vill ha uppsikt över platsen.
– Vi har haft en del problem med nedskräpning. Allt från kemikalier i form av färgburkar till madrasser. Allt möjligt har dumpats där, säger Ted Malmgren, säkerhetssamordnare.
Enligt ansökan har kommunen vidtagit åtgärder i form av kommunala vakter som patrullerar i området samt ökat samverkan med polis. Grannsamverkansgrupper har också bildats i området, men dessa åtgärder har inte gett det resultat som kommunen hoppats på.
– Detta är sista utvägen för att få bukt på problemet. Vi har vidtagit flera åtgärder, till exempel kommunala vakter som åker runt i kommunen. Vissa saker har hjälpt till viss del, men inte gett den effekten vi hoppats på säger Ted Malmgren.
Hur ser ni på risken att kränka människors integritet som kommer med ökad övervakning?
– Det är någonting vi alltid tänker över innan vi bestämmer oss för att göra en ansökan. Om alla andra alternativ är uttömda så är det en väg att gå. Vi tänker att fördelarna överväger nackdelarna, vi ansöker om platser som har problem och där folk känner sig otrygga, säger Jenny Andersson, tillförordnad säkerhetschef.
Hon berättar också att de bedömer att den känslan som vissa kan ha av att det är jobbigt att bli filmad inte överväger otryggheten man kan känna på platsen om det inte finns kameror.
– När det kommer till återvinningsstationen är det folk som dumpar miljöfarligt avfall, så hälsorisken är större. Barn kan få i sig färg och miljön kan ta skada, och det anser vi är värre än att bli filmad, säger hon.
Det har gått över ett år sedan kommunen ansökte om att sätta upp kameror på skolor och förskolor, men man har inte fått något svar än från Datainspektionen. Handläggningstiden ligger på 12-13 månader.
Gå till toppen