Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vellinge nekar sommargäster – men måste själva bevilja invånare hemtjänst på annan ort

Vellinge är en av drygt femtio svenska kommuner som nekar sommargäster hemtjänst. Ett medvetet lagbrott, som snart ska prövas i rätten. Samtidigt kommer en dom i motsatt riktning: Kommunen måste själva bevilja insatser för en Vellingebo som vill tillbringa sommaren på annan ort.

Som skäl för sitt avslag har Vellinge hänvisat till pandemin och Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendationer att avstå från icke-nödvändiga resor. ”Samma resonemang bör gälla hemtjänsten och den som har hemtjänst bör således avstå från att tillfälligt resa till andra kommuner.”
Den sökande kontrar med att hens sommarställe ligger i regionen, att smittrisken är densamma och att Vellinge kommun inte har laglig grund för sitt beslut.
Förvaltningsrätten i Malmö har tagit ställning till att kommunen sedan tidigare beviljat Vellingebon hemtjänstinsatser ett antal timmar i månaden, och att det beslutet gäller till nästa vår. Nämnden borde därför inte ha tagit upp ärendet på nytt, konstaterar rätten. Och river upp beslutet.
– Det här gäller ett individärende, som inte är kopplat till mitt beslut från april att neka insatser till personer utifrån som söker hemtjänst i Vellinge kommun, säger Mavis Zander (M), omsorgsnämndens ordförande.
Som Sydsvenskan tidigare berättat har även det övergripande beslut hon nämner överklagats till Förvaltningsrätten i Malmö. Det som ska prövas är själva sakfrågan, det vill säga om kommunen följer lagen i beslutet.
Frågan kommer att avgöras framåt hösten och Mavis Zander säger att hon inte vill kommentera processen i nuläget.
– Det här är bara ett tillfälligt beslut, bara för en sommar. Och i sommar får vi stanna hemma, säger hon.
Så samtidigt som Vellinge har tagit ett generellt beslut att neka ansökningar från sommargäster, har man inte tagit något motsvarande beslut för kommuninvånare som vill ha hemtjänst på annan ort.
– Det prövas i varje fall. Men jag kan inte säga i vilken omfattning vi har fått in sådana ansökningar, säger Mavis Zander.
Läs också Sommargäster överklagar: Vellinges nej till hemtjänst prövas i domstol
Läs också Professorn: kommunernas lagbrott sätter fokus på svag lagstiftning
Fakta

Det säger lagen:

När en enskild avser att vistas en kortare tid i en annan kommun än bosättningskommunen, och till följd av hög ålder, funktionsnedsättning eller allvarlig sjukdom behöver stöd och hjälp för detta, är vistelsekommunen skyldig att på begäran (1) bistå med den utredning som bosättningskommunen behöver för att kunna pröva den enskildes behov av stöd och hjälp, (2) verkställa bosättningskommunens beslut (2 a kap. 6 § SoL).

I 16 a § lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, finns en motsvarande bestämmelse om vistelsekommunens skyldigheter när det gäller insatser enligt lagen.

Gå till toppen