Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danske Bank flaggar för nya nedskärningar

Den danska storbanken Danske Bank, nummer fem på den svenska marknaden, flaggar för nya personalnedskärningar efter ett tufft andra kvartal, präglat av coronakrisen.

Danske Bank ser behov av att dra ned personalstyrkan för att få ned kostnaderna. ArkivbildBild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Att få ned de underliggande kostnaderna är prioriterat, skriver Danske Banks vd Chris Vogelzang i en delårsrapport för årets andra kvartal.
Danske Bank redovisar samtidigt en vinst före skatt på 3 112 miljoner danska kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4 757 miljoner motsvarande kvartal ett år tidigare.
Resultatet dras ned av avsättningar för att täcka kreditförluster på 1 099 miljoner kronor, vilket kan jämföras med kreditförluster på 221 miljoner kronor ett år tidigare. Med denna avsättning för befarade kreditförluster räknar bankledningen med att man nu täckt vad man tror kommer i form av kreditförluster under 2020.
Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, lyfte till 7 577 miljoner från 6 981 miljoner ett år tidigare. Provisionsnettot sjönk marginellt till 3 508 miljoner, från 3 552 miljoner kronor.
Siktet är inställt på en nettovinst på minst tre miljarder danska kronor 2020, med ett räntenetto som ligger i nivå med 2019. Kostnaderna beräknas till 28–29 miljarder danska kronor, vilket bland annat förklaras av omställningskostnader och kostnader för att anpassa verksamheten till nya regleringar.
Prognosen är dock osäker, betonar banken i rapporten, och hur det går avgörs av den ekonomiska utvecklingen och penningpolitiska åtgärder.
Gå till toppen