Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny ”Kommissarie Montalbano”-bok ges ut postumt

Ett år efter den italienske författaren Andrea Camilleris död ges den sista boken i den populära serien om kommissarie Montalbanos liv i den fiktiva sicilianska staden Vigata ut.

Författaren Andrea Camilleri dog 17 juli 2019. Arkivbild.Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT
Den 17 juli 2019 gick den italienske författaren och dramatiken Andrea Camilleri bort och nu släpps den sista boken i hans serie om den sicilianske kommissarien Salvo Montalbano. I romanen med titeln ”Riccardino” gör författaren själv ett gästspel, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.
Andrea Camilleri började skriva ”Riccardino” redan 2004, men lät därefter manuset ligga orört – enligt rykten i förlaget Sellerios kassaskåp – fram till 2016 då han återigen plockade fram det och gjorde vissa språkliga förändringar. Framförallt handlade det om att låta romankaraktärerna tala den fiktiva dialekten ”vigatese”, ett av seriens kännetecken och ett språk som Camilleri utvecklade i sina senare böckerna.
”Historien är självklart fiktiv, ingen av karaktärerna är baserad på någon verklig person. Detsamma gäller händelser och namn – men tyvärr är kontexten hämtad från verkligheten”, sa Camilleri i en intervju med Ansa.
”Vattnets form”, den första boken i serien om Salvo Montalbano och hans kollegor på polisstationen i Vigata, däribland den mindre skarpa assistenten Catarella, släpptes 1994. Sedan dess har deckarserien översatts till över 30 språk, och även blivit en populär tv -serie.
Andrea Camilleri, som utöver författarskapet även ägnade sig åt att regissera teater- och film, blev 93 år gammal.
Gå till toppen