Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekoring polisanmäld

Många vill köpa nyskördat och närodlat, men nu har polisen anmält Rekoringen för brott mot ordningslagen. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Polisen har anmält Rekoringen i Umeå för brott mot ordningslagen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten. Rekoringar har blivit populära för att handla lokalproducerad mat, men då varor lämnas ut på parkeringsplatser i Umeå innebär det enligt polisen att man måste ha tillstånd för att använda allmän plats. Därför har polisen nu gjort en polisanmälan.
Rekoringen i Umeå har i ett inlägg på Facebook kommenterat detta, och skriver att markägarna har gett sitt tillstånd. Dessutom är det problematiskt att polisen gör olika bedömningar i olika regioner, enligt Rekoringen.
Fakta

Rekoringar

Rekoringar är lokala marknadsplatser för närproducerad mat. Köpare och säljare ingår i en lokal Facebookgrupp, där de kan göra upp om beställningar och betalning. Sedan träffas de fysiskt vid en given tidpunkt för leverans av beställda varor. På vissa orter sker detta en gång i veckan, på andra orter mer sällan.

Reko är en förkortning av "rejäl konsumtion".

Säljarna i en rekoring ska bara erbjuda egenproducerade livsmedel och biprodukter. Både hobbyproducenter och företag kan erbjuda varor till försäljning.

Deltagandet i en rekoring är gratis för både producent och konsument.

Idén kommer från Finland. Där utvecklade en ekobonde år 2013 det enkla konceptet att använda sociala medier för att para ihop små livsmedelsproducenter med konsumenter i närområdet.

Hushållningssällskapet uppskattar att drygt 500 000 människor i Sverige är medlemmar i en grupp, men det är svårt att veta hur många av dem som är aktiva konsumenter.

Källa: Hushållningssällskapet

Gå till toppen