Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alfa Lavals vd redo att kriga för Neles: ”Vi har uthålligheten”

Alfa Laval har ännu inte haft kontakt med Neles storägare Valmet efter det jättebud som bolaget lade på det finländska flödeskontrollbolaget förra veckan. Nu är Alfa Lavals vd Tom Erixon beredd på en segdragen kamp om att ta kontroll över industriklenoden.
– Vi är otroligt långsiktiga i det här, säger han.

Alfa Lavals vd Tom Erixon är beredd att kämpa länge för att få igenom köpet av finska Neles.Bild: Ingemar D Kristiansen
Drygt en vecka har gått sedan Alfa Laval lade ett bud på finländska Neles, som värderar Metso-avknoppningen till 18 miljarder kronor.
Neles största ägare, verkstadsbolaget Valmet, var tidigt ute med att de inte tänkte acceptera budet på 11,50 euro per aktie utan kvarstå som aktiva ägare i Neles och att bolaget inte stödjer styrelsens förslag att acceptera budet. Redan dagen efter att budet offentliggjordes svarade Valmet mer handfast genom att öka ägandet i Neles från 14,9 procent till 15,5 procent.
Läs också Efter Alfa Lavals jättebud – storägaren Valmet ökar sitt innehav i Neles
Att största ägaren bygger upp sin position i bolaget är ingenting som Alfa Lavals vd Tom Erixon tar notis om.
– Det i sig har ingen betydelse. Vårt bud riktar sig primärt till de 85 procent övriga aktieägarna. Vi upplever att vårt bud mottas klart positivt från övriga aktieägare. Vi känner oss rätt trygga i var vi är när det gäller budets omfattning, och när det gäller hur den industriella logiken och den industriella planen har mottagits, säger han.
Alfa Laval har inte haft någon kontakt med Valmet vare sig före eller efter budet lades fram. Tom Erixon vill heller inte spekulera i om Valmets aktieköp indikerar att bolaget håller på att bygga upp en större minoritetspost för att stoppa Alfa Lavals uppköpsplan.
– För att blockera budet i slutändan måste någon välja att gå över 30 procent, och om en enskild aktör gör det så utlöses också ett krav på att lägga ett annat bud. Vi är medvetna om att det kan finnas andra intressenter både i och utanför Finland som kan komma med ett annat bud, och då får vi se hur Neles styrelse och aktieägarna i övrigt ställer sig till det. Men där är vi inte i dag.
Är ni beredda att höja budet?

– Det är vi inte, utan det är ett fullvärderat bud från början. Det återspeglar sig i att vi låg 44 procent över den första transaktionen som gjordes i Neles-aktien för en månad sedan. Vi tycker att budkursen är fullvärderad, säger Tom Erixon, och refererar till när statliga Solidium sålde sin aktiepost i Neles till Valmet för 8 euro per aktie, strax innan bolagets börsnotering den 1 juli.
Marknaden verkar dock spekulera i att det ska komma ett högre bud. På tisdagen handlas Neles aktie för 12,05 euro. Sedan Alfa Laval lade sitt bud på 11,50 euro har Neles aktie som mest handlats för 12,25 euro.
Hur länge kan ni kriga för att få igenom budet?

– Vi är otroligt långsiktiga i det här. Det vore inte bra för Alfa Laval, men framför allt inte för Neles medarbetare och kunder att sväva i osäkerhet för länge. Vi hoppas i den mån vi kommer upp i en tvåtredjedelsmajoritet att det går att lösa den här frågan på ett någorlunda tidseffektivt sätt, säger Tom Erixon.
Vid en sådan majoritet har Alfa Laval möjlighet att gå vidare med budet. För att inleda ett obligatoriskt inlösenförfarande för att sedan avnotera aktien krävs dock ett ägande om över 90 procent.
Finansieringen av det potentiella köpet är tänkt att ske genom Alfa Lavals egna medel och lånefaciliteter. Tom Erixon säger att bolaget har ”skapat ett utrymme med vår egen kassa och kassaflöde” för att ”ha en långsiktig uthållighet för att låta det ta den tid det tar”. Under det andra kvartalet ökade Alfa Laval kassaflödet från rörelseverksamheten till 2 844 miljoner kronor, från 609 miljoner kronor under samma period i fjol. Koncernens kassaposition är nu 8,8 miljarder kronor.
– Det är en viktig strategisk fråga för oss som vi vill komma igenom, så vi har gjort allt för att säkerställa att vi har uthålligheten, säger Tom Erixon.
Läs också Förbättrad lönsamhet och stabil orderingång för Alfa Laval
I Finland har kritiken varit stor mot att en finländsk industriklenod nu är på väg att hamna under utländskt ägande. Frågan har smugit sig in i den finländska regeringen då statliga Solidium enligt avtal måste godkänna vad Valmet gör med sina aktier. Solidiums vd har i sin tur sågat budet och sagt att ”Neles är ett finskt industribolag som vi gärna ser stannar i Finland”. Även Alfa Laval har noterat att det finns en oro kring storaffären i Finland.
– Det är en fråga och dialog som får äga rum och som vi respekterar, men som vi inte kan påverka så mycket. Vi tycker ändå att vi skulle utgöra ett bra hem för fortsatt utveckling av Neles och dess finländska aktiviteter, säger Tom Erixon.
Gå till toppen