Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sagnia: ”Världsårsbästat har betytt mycket”

Khaddi Sagnia vann programenligt hoppgalan i Göteborg på tisdagskvällen. Men 6,65 meter var inte vad hon hade siktat på. – När man ser på förutsättningarna och vindarna har det varit svårt att hoppa. Jag får vara nöjd trots allt, säger hon.

"När man ser på förutsättningarna och vindarna har det varit svårt att hoppa. Jag får vara nöjd trots allt", säger Khaddi Sagnia.Bild: Thomas Johansson/TT
Airtime kallades den lilla hoppgala som hade plockats ihop i hoppgropen på uppvärmningsplanen utanför Ullevi i Göteborg. Tolv hoppare kom till start, sex damer och sex herrar.
Och när de 72 hoppen var avverkade stod Khaddi Sagnia överst i resultatlistan. Hon är en världshoppare och har länge haft världsårsbästa med sina 6,81 meter från mitten på juni.
Men för några dagar sedan petades hon ner till andraplatsen av vitryskan Nastassija Mirontjyk–Ivanova som fick till ett hopp på 6,93 meter.
– Den där världsårsbästanoteringen har betytt mycket för mig. Det är ett bevis för att vi har tränat på och att en skada inte kan sätta stopp för vad jag kan prestera i framtiden, säger Sagnia.
– Jag har skött min rehab bra och gett mig den tid jag behöver för att jag ska kunna komma tillbaka och vara säker i hoppningen.
Hon har ett litet band runt benet just där skadan uppstod, ett extra skydd.
– Jag kan hoppa utan det, men jag gillar att ha det för att den håller uppe knäskålssenan. Jag vill vara på den säkra sidan, säger hon.
Det ville sig inte fullt ut på galan. Det blev till slut 6,65 i näst sista hoppet.
– Jag drömmer om sju meter, säger hon och skrattar.
Det svenska rekordet är på 6,99, är 20 år gammalt och innehas av Erica Johansson.
– Det gäller att inte stressa. När de långa hoppen kommer, så kommer de och då sitter alla smådelar, säger Khaddi Sagnia.
Det var glest med folk så här i coronatider och den extra tändningen som en stor tävling innebär fanns inte till hjälp för att pusha på.
– Det gäller för mig att tagga till och peppa till oavsett vilka jag möter. Men det är klart ett stort mästerskap ger extra tändning, säger hon.
Men några stora mästerskap finns inte i sikte. Närmast kommer nu lag-SM och SM. Sen är det tomt i kalendern.
– Det här får man se som ett mellanår, konstaterar hon.
Med på galan var också Thobias Montler, Sveriges främsta herrhoppare. Också han vann programenligt med 7,86 meter i sitt sista hopp.
– Jag är inte nöjd. Jag vill ligga stabilt över åtta meter, säger han.
Det är lite svårt att motivera sig på en sådan här tävling. Han saknar de stora bataljerna och hoppas att det ska släppas på snart.
– När man har världseliten vid sidan om sig känner man att man måste prestera för att hänga med. De snackar lite löst om att det ska bli Diamond League i september, säger han hoppfullt.
På plats fanns också framtidshoppet Tilde Johansson. Men fyra övertramp och två misslyckade hopp förstörde kvällen för henne.
Rättat: I en tidigare version angavs fel längd för Khaddi Sagnias världsårsbästa.
Fakta

Resultat från Airtime-galan

Damer:

1. Khaddi Sagnia 6,65 m

2. Malin Otterling Marmbrandt 6,00 m

3. Tilde Johansson 5,93 m

4. Rebecka Abrahamsson 5,80 m

5. Jenny Lestander 5,79 m

6. Mari Klaup 5,67 m

Herrar:

1. Thobias Montler 7,86 m

2. Andreas Carlsson 7,64 m

3. Andreas Trajkovski 7,53 m

4. Andreas Otterling 7,48 m

5. Jonatan Hirsch 7,26 m

6. Tobias Carlryd 7,15 m

Gå till toppen