Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Halvfärdig skyddsvall öppnar för strandpromenader

Nu har delar av stranden och promenadstråket vid Kustdammarna öppnat sedan en del av kuststräckan fått nya erosionsskydd.

Totalt ska den nya skyddsvallen bli cirka 600 meter lång. Nu är en del av erosionsskyddet färdigbyggt.Bild: Lomma kommun
Det var i slutet av april som bygget av ett nytt 600 meter långt erosionsskydd innebar att det populära promenadstråket, som är den del av Skåneleden, måste stängas.
Nyligen öppnades delar av stranden och stråket vid Trekantsdammen när den första etappen blev klar. På den nya erosionsvallen finns nu en grusad stig längst upp som gör det möjligt att blicka ut över både sund och damm.
Vid den södra dammen blir dock avspärrningarna kvar ytterligare en tid i väntan på att skyddsvallen ska bli helt färdigbyggd.
Skyddet består av stora naturstenar och mindre krossmaterial med en sandstrand närmast vattnet. Alltihop bildar en långsamt sluttande vall upp mot land som ska skydda promenadstråket och dammarna innanför mot erosion och överspolning från havet.
Den kommer att vara upp till två meter högre än promenadstråket. Men bitvis blir det möjligt att gå uppe på vallen som en alternativ väg för den som vill se på utsikten.
I augusti återupptas arbetet med den fortsatta utbyggnaden längs stranden vid Fyrkantsdammen där vissa områden och promenadstråk förblir avstängda.
Hela projektet beräknas vara klart till hösten 2020.
Stranden vid dammarna stängdes av med staket i slutet av april. Nu har en del av avspärrningarna hävts.Bild: Mats Amnell
Gå till toppen