Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaföretag lanserar Airbnb för hästar

Det nystartade företaget Daystable i Lund har utvecklat en app för uthyrning av tillfälliga stallplatser. Ungefär som Airbnb, fast för hästar.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Sverige är ett av de hästtätaste länderna i Europa, och på nationell nivå anses den miljardstinna hästnäringen i Skåne vara ledande inom sport, avel, uppfödning och utbildning.
I den miljön hoppas Lundaföretaget Daystable på framtida utdelning för dess affärsidé med en reseplattform för stalluthyrning.
Idén bottnar i hästnäringens ruljangs för korttidsuthyrning av stallplatser. Titt som tätt transporteras hästar runt om i landet, exempelvis till hästtävlingar och träningsläger. Vid längre sträckor är det vanligt att hästarna övernattar vid stall på vägen.
Men utan närmare vetskap om var det finns lediga stallplatser under resans gång är det en utmaning att hitta inkvartering åt djuren. Det är här som Lundaföretagets app kommer in i bilden.
Filip Kronqvist är medgrundare av DaystableBild: Privat
– Jag är själv engagerad inom hästnäringen, och har pratat med stallägare i Skåne som vittnar om behovet av en typ av tjänst som vi nu lanserar. Idag sker den här typen av bokningar genom olika facebookgrupper med flera tusen medlemmar. Detta förenklar vi nu med en heltäckande och strukturerad reseplattform, säger Filip Kronqvist, medgrundare av Daystable vars app lanseras i slutet av juli.
Skåne, som svarar för en stor del av den svenska hästbranschen, anses vara ett optimalt fokusområde för det unga bolaget. Samtidigt anses också länets geografiska placering ge goda förutsättningar för en kommande expansion till bland annat stora hästländer som Tyskland, Polen och Danmark.
– Inledningsvis ser vi en stor möjlighet i Sverige och övriga Norden, och på sikt även övriga Europa. Med vår app ska man kunna planera sin resa med hästtransport från till exempel Norrland ner till Tyskland, och enkelt se var det finns tillgängliga hållplatser där man kan övernatta, säger Filip Kronqvist.
Förutom egna satsade pengar har företaget hittills fått viss finansieringshjälp från Almi. När och om företagets plattform börjar växa kommer sannolikt även bolagets pengabehov att växa ytterligare.
– Vi är beredda att satsa mer egna pengar i projektet, och det kan även bli aktuellt att ta in externt kapital. Men i nuläget vill vi hålla nere kostnaderna, försöka växa ekonomiskt hållbart och få verksamheten att funka på lång sikt, säger Filip Kronqvist.
Gå till toppen