Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Reko ring växer så det knakar i den nya gröna vågen

Konceptet Reko - egentligen "Rejäl Konsumtion"- har fått ett rejält lyft i Lund. Inte minst i coronatider har lokal försäljning av livsmedel - utomhus och utan mellanhänder - vuxit snabbt.
Sydsvenskan besökte en av närodlandets bakluckeloppisar.

Cecilia Wetzel handlar bigaråer från närliggande Vallkärra av Viktor Görman, direkt ur odlarens hand. "Närodlat, utomhus och i Värpinge - perfekt för mig"! säger hon.Bild: Patrik Renmark
Kvällssolen har börjat stråla ner sitt guldfärgade ljus över fält och vångar när de första fullastade bilarna rullar in på parkeringen vid Värpinge golfbana.
Bara en lång putt från kvällshabituéerna på närmaste green ska kommersen strax ta sin början.
Men i motsats till vanliga bakluckeloppisar är det inte gammalt skrot och spräckta pottor bjuds ut.
Nej, långväga, begagnat, retro och vintage lyser med sin frånvaro - här är det lokalt, dagsfärskt, nyskördat och egenslaktat som gäller.
Försäljningen sker utan mellanhänder, till konsument från producent, direkt från jord till bord. Ibland till och med även från hand till mun.
Cecilia Wetzel har kommit från Löddeköpinge för att handla bigarråer och provsmakar med välbehag sina nyinköpta körsbär.
– Närodlat, utomhus och i Värpinge. Och jättegoda. Reko är perfekt för mig, säger hon.
Odlaren Viktor Görman kisar mot kvällssolen. Det är han som har kommit med sina bigarråer och rabarber från Vallkärra, alldeles nästgårds.
- Det kan knappast bli mer närodlat än så här. Jag tror jag är allra närmast, utom då bonden här i Värpinge, säger Viktor medan han hjälper Cecilia Wetzel att slå in de rubinröda bären.
Från nästa fordon, en skåpbil med brett uppslagna bakdörrar, säljer Ulla-Maj Tholander och Michael Andersson äpplen, plommon, päron och äppelmust.
Lite längre resa till Reko i Värpinge har Ulla-Maj Tholander och Michael Andersson. "Vi kommer varje vecka med frukt och äppelmust från Kullabygdens fruktträdgårdar", berättar de.Bild: Patrik Renmark
De har rest lite längre, men känner sig absolut inte portförbjudna som utbölingar.
– Vi kommer från Kullabygdens fruktträdgårdar och är här varje vecka, berättar Ulla-Maj Tholander.
Vad tycker ni om konceptet med Reko?
– Det har verkligen har fått ett stort uppsving. Det finns ju inte alls marknader och mässor som det brukar på grund av coronaviruset.
Intresserade kunder strömmar till under den dryga timmes tid som "loppisen" håller öppet - ganska snart är bilparkeringen full av folk.
Men coronadistansen håller man, med tydlig ambition och utan svårighet.
REKO är en växande trend. Det kom mycket folk till Värpinge i den fina sommarkvällen.. "En idé med en framtid", konstaterar lokale lantbruksprofilen Håkan Rasmusson.Bild: Patrik Renmark
En informell enkät ger vid handen att det är just den närodlade direktförsäljningen som drar.
Det ideologiska konceptet är viktigt, men mysfaktorn ska inte underskattas.
Jeanette Arksund Lindgren från "Söta Kakan" säljer fröknäcke, rågbröd och pajer från sin lilla skåpbil.
Jeanette Arksund Lindgren från "Söta kakan" får hjälp med försäljningen av dottern Saga. "Vi har eget bageri hemma i garaget i Södra Sandby. Det blir kakor, fröknäcke och rågbröd", berättar de.Bild: Patrik Renmark
Till sin hjälp har hon dottern Saga.
– Vi har bageri i garaget hemma i Södra Sandby och är här varannan vecka. Allting beställs på Facebook och vi har mycket stamkunder, berättar de.
Hur lokala och närodlade är ni? Och vad gör Saga?
– Jag bakar på mjöl och ägg härifrån Värpinge. Det är riktiga råvaror. Saga är med varje gång och packar kakor, säger Jeanette Arksund Lindgren.
Fredrik Einarsson från Borgeby Fågel & Vilt har med sig nyslaktat och inpackat som man lämpligen ställer på bordet före kakorna.
Fredrik Einarsson från Borgeby Fågel & Vilt säljer kycklingar till stora gödtuppar."Den här väger uppåt fyra kilo. Här är mat för 8-10 hungriga", säger han.Bild: Patrik Renmark
– Vi föder upp kyckling till stora gödtuppar. De slaktas vid tolv veckor i stället för tre-fyra och de väger uppåt fyra kilo slaktade, berättar han och håller upp en gåsliknande pippi som nästan får en att rygga tillbaka.
Fredrik Einarsson skrattar. Han känner igen reaktionen efter att ha levererat både till Reko-ringar, saluhallar i Lund och Malmö och vanliga butiker.
– Jo, jag vet att de är stora. Här är nog med mat för åtta hungriga. och vi har jordgubbsodling också, säger han.
Vem köper?
– Ibland är det fem kunder, ibland tjugo. Hälften är nog stamkunder. De som beställer men får förhinder brukar höra av sig.
Håkan Rasmusson, känd lantbruks- och golfprofil i Värpinge, säger om Reko:
Håkan Rasmusson, lantbrukare i Värpinge och frontfigur i REKO, Lund: "Det finns en gryende känsla att allt är så tillrättalagt i de vanliga affärerna. Man styrs mot "lunchkorv på onsdagar". Folk är lite utsvultna på annorlunda koncept".Bild: Ingemar D Kristiansen
– Det här är ett sätt för många stadsbor att göra en egen gröna vågen-resa utan att förflytta sig i geografin.
– På så sätt följer man talesättet att "man ska äta mat som bidrar till det landskap man vill se".
Vad bottnar den här trenden i?
– Det finns en gryende känsla att allt är så tillrättalagt i de vanliga affärerna. Man styrs mot "lunchkorv på onsdagar". Folk är lite utsvultna på annorlunda koncept.
Så vad får man ut av att så att säga handla ur hand i mun - utan mellanhänder?
– Jordbruket har ju flyttat ut långt ifrån städerna. Många känner inte till hur mat produceras. Tidigare hade man bönder i släkten, men det blir alltmer ovanligt. Med Reko får man tillbaka den här närkontakten. Och det är oerhört kostnadseffektivt för den lille producenten att inte behöva sälja till grossister.
Finns det några begränsningar för framtiden?
– Vi får hålla i antalet producenter för att få en bredd på sortimentet. Vi kan inte ha hundra odlare som säljer honung. Där är det fullt just nu. Liksom för nötkött.
– Däremot är vildplockad svamp ett välkommet nytillskott som vi är glada för.
Närodlat 1 - rabarber från Vallkärra.Bild: Patrik Renmark
Närodlat 2 - bigaråer, också från Vallkärra.Bild: Patrik Renmark
Fakta

Så är reglerna

På Reko-ring Lunds Facebooksida finns regler för handeln. Så här står det bland annat:

”Det är viktigt att du som konsument inser att REKO-Ring Lund försöker hjälpa lokala producenter att skapa ett levebröd med skälig lön”.

”Genom att beställa här bidrar du till en förändrad, decentraliserad och mer robust produktion och distribution av lokalproducerad mat”.

”Om beställningar så måste producenten leverera; även om få beställningar”.

”Producenten säljer endast egenproducerade livsmedel. Inget "tingel-tangel!”

Fakta

Detta är Reko

REKO-Ring Lund är en köp- och säljplattform mellan konsumenter och lokala bönder. Konceptet kommer ursprungligen från Frankrike och finns idag på många platser i Sverige.

Beställningarna gör via Facebook, där odlare och uppfödare berättar vad som är på gång.

Utlämningen sker idag i Värpinge, på Gastelyckan och snart också vid Ideon. Priserna ligger på ungefär samma nivå som i affären.

En poäng är att konsumenten "lär känna sin mat" och har möjlighet att ställa frågor direkt på plats till producenten.

Facebookgruppen Reko-ring Lund har idag nästan 8 000 medlemmar.

Gå till toppen