Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler svenskar får lov att resa till Danmark

Nu är även personer från Jämtland/Härjedalen, Sörmland, Uppsala, Örebro och Östergötland välkomna till Danmark. För svenskar som inte bor i regioner som bedöms ha låg smittrisk är gränsen fortsatt stängd.

Danmark öppnar gränsen mot Sverige steg för steg. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson / TT
Danmark meddelar varje vecka förändringar som görs i landets inresetillstånd på grund av coronakrisen. Nu bedöms ytterligare fem län uppfylla de danska kriterierna för låg smittrisk.
Det danska kravet är att antalet smittade med virussjukdomen covid-19 i en region ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.
Sedan tidigare har Danmark öppnat gränsen för personer från sex andra svenska län – Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Halland, och Västerbotten – eftersom de uppfyller kriterierna för låg smittspridning.
Den som tar färjan eller bron över till Danmark måste tänka på att ha med sig pass eller annan giltig id-handling samt ett folkbokföringsbevis, som styrker att man bor i någon av de tillåtna regionerna.
För danskarna gäller fortsatt avrådan till Sverige för icke nödvändiga resor, om det inte handlar om resor till någon av de tillåtna regionerna. Danskar som reser till andra delar av Sverige rekommenderas att hålla sig hemma i karantän i 14 dagar efter hemkomst. Transitresor genom Sverige är dock tillåtet, enligt det danska utrikesdepartementet.
Rättad: I en tidigare text angav vi fel antal län som är välkomna till Danmark. Rätt antal är fem.
Gå till toppen