Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Litteraturfestival i Dalsland firar 20 år

Litteraturfestivalen Bokdagar i Dalsland fyller 20 år, och slår på stort med dubbla festivaler i två olika städer. Coronapandemin gör dock att allt firande får ske digitalt.

Årets upplaga av Bokdagar i Dalsland blir ett digitalt arrangemang. Det är den 20:e festivalen i ordningen. Arkivbild.Bild: Basel Khalas
Bokdagar i Dalsland arrangerades för första gången år 2000, då i dalsländska Mellerud. Sedan dess har festivalen flyttat till Åmål och man har även hunnit utöka verksamheten med en novellfestival, återkommande författarkvällar och skrivarkurser.
När man nu fyller 20 år firar man dubbelt upp, och arrangerar två festivaler - i både Åmål och Mellerud.
– Det känns väldigt kul att få komma tillbaka till Mellerud efter 20 år. Det är ett sätt för oss att visa att vi är hela Dalslands litteraturfestival, säger verksamhetsledaren Victor Estby.
Senaste upplagan av Bokdagar i Dalsland lockade 4 000 besökare. Det, menar arrangörerna, är en imponerande siffra i ett landskap med totalt 50 000 invånare.
Enligt Victor Estby har intresset för festivalen och den löpande verksamheten under året ökat markant under de senaste åren.
– Vi har ökat volontärgruppen från 15 till 50 personer bara i år. Det känns som att litteraturintresset i Dalsland är stort. Vi märker det också på hur många som kommer på våra författarkvällar och hur många som lånar ur våra bokskåp.
Bland de författare som medverkar på årets Bokdagar finns Morgan Larsson, Stina Ekblad, Saga Becker och Johan Hilton.
Som så många andra kulturevenemang tvingades Bokdagar i Dalsland tänka om när coronapandemin bröt ut i våras. Men istället för att blåsa av arrangemanget helt, tog man beslutet att ställa om till en digital festival.
– Det känns nervöst eftersom vi aldrig gjort det förut, men det känns också spännande och roligt att prova det här nya.
TT: Men blir det verkligen samma sak att inte kunna samlas på samma plats?
– Det går så klart inte att jämföra. Att folk kommer hit, träffas och tar del av festivalen tillammans är självklart en mycket större upplevelse. Men en positiv sida kan vara att fler förhoppningsvis kan ta del av programmet på distans och få upp ögonen för Dalsland och vår verksamhet, säger Victor Estby.
Fakta

Digitala Bokdagar i Dalsland

Den digitala versionen av Bokdagar i Dalsland arrangeras 24-25 juli, med direktsända aktiviteter från Åmåls Stadshotell.

Festivalen fortsätter 28-29 augusti, då man sänder direktsänt från tingshuset i Mellerud.

Gå till toppen