Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kina svarar: USA-konsulat stängs

Kina svarar på USA:s nedstängning av konsulatet i Houston. Nu meddelar Peking att USA inte får ha sitt konsulat i Chengdu i sydvästra Kina.

Den kinesiska flaggan över Kinas konsulat i San Francisco.Bild: Jeff Chiu/AP/TT
Åtgärden är ”ett legitimt och nödvändigt svar på de oresonliga åtgärder USA vidtagit”, skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.
”Den nuvarande situationen i relationen mellan Kina och USA är inte vad Kina önskar, och USA är ansvarigt för allt detta”, står det i uttalandet, där Kina manar USA att backa och ”skapa nödvändiga förutsättningar för att de bilaterala relationerna ska kunna återgå till de normala”.
USA:s besked om att Kinas konsulat i Houston måste stänga inom tre dygn kom tidigare i veckan. Beslutet ska enligt USA:s utrikesdepartement ha fattats för att skydda immateriell egendom, såsom patent, varumärken och sådant som skyddas av upphovsrätt.
Under ett tal på torsdagen sade utrikesminister Mike Pompeo att Kinas konsulat i Houston stängdes på grund av att det är ett ”nav för spioneri och stöld av immateriell egendom”.
Dagen före USA:s besked om att Kinas konsulat i Houston skulle stänga hade USA anklagat två kineser för att ha hackat hundratals företag och försökt stjäla forskning om coronavaccin.
Läs också Höga tonlägen efter USA-stängning av konsulat
Gå till toppen