Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Pompeo har rätt. Hög tid att markera mot Kina.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo är nöjd med den nya Kinastrategi som Trump stakat ut.Bild: Ashley Landis
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det är dags att överge den strategi som president Nixon stakade ut för femtio år sedan. Nu måste USA och världens andra fria nationer agera kraftfullt för att förhindra en global kinesisk hegemoni, sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett tal på torsdagskvällen.
Talet markerade ett skifte i USA:s förhållningssätt till den kinesiska regimen.
"Om vi inte agerar nu kommer kommunistpartiet slutligen urholka vår frihet och bryta ner rättsordningen som våra samhällen har arbetat så hårt med att bygga upp. Om vi böjer oss nu kan våra barnbarn komma att leva på kommunistpartiets nåder."
En skrämmande profetia, men tyvärr inte helt osannolik. Beijing stärker sin position – både innanför och bortom rikets gränser. Den auktoritära regimen styr sitt rike med järnhand. Införandet av säkerhetslagen i Hongkong för några veckor sedan sätter slutgiltigt punkt för idén om "ett land, två system". Tibet hålls alltjämt i ett hårt grepp. Och i landets västra delar förtrycks uigurerna, som anklagas för att vara "terrorister". Över en miljon människor som tillhör denna muslimska minoritetsgrupp har spärrats in i omskolningsläger, där de utsätts för hjärntvätt.
Den enorma infrastruktursatsning, kallad den nya sidenvägen, som Kinas president Xi Jinping drog i gång strax efter att han tillträtt år 2013 ger också anledning till oro. Projektet är det största i världshistorien av sitt slag och ett sätt för Kina att säkra sina handelsrutter under decennier framöver. Med hamnar, järnvägar och andra strategiska brohuvuden långt ifrån Mittens rike.
Kinas makt visar sig också i de mer osynliga hoten, industrispionage och den kinesiska techjätten Huaweis stundtals bryska ambitioner att ta plats i 5G-nät.
I Sverige har ambassadör Gui Congyou upprepade gånger gett sig på pressen – och synen på det fria ordet och rättsstaten visar sig också i hur förläggaren Gui Minhai behandlats.
Att Kina inte ens drar sig för att ta till vapen visades sig nyligen på gränsen mot Indien, när soldater vid gräsen i Himalaya drabbade samman med knytnävar, stenar och batonger.
I veckan stängde USA Kinas konsulat i Houston, Texas, med motiveringen att landet utsatts för spionage och stöld av immaterialrätt. Beijing kallade detta för en politisk provokation och svarade med att beordra USA att stänga sitt konsulat i Chengdu.
Pompeo har rätt i att världens demokratier måste vara på sin vakt i fråga om Kinas stormaktsambitioner. Men i sitt tal dömde han också ut dialog som rätt sätt att påverka Kina i riktning mot ökad frihet. Det har vi försökt med i femtio år, utan att lyckas, sade han.
Det ger anledning till oro. Tonen mellan USA och Kina har länge varit ansträngd och här verkar tonläget trappas upp. Samtidigt som det pågår en militär upprustning i Sydkinesiska havet, som Kina självsvåldigt gör anspråk på att kalla sitt.
"Världen kommer inte tillåta att Kina behandlar området som sitt havsimperium", sade Pompeo i veckan och nyligen skickade USA två hangarfartyg till området.
Den amerikanska utrikesministern menar att västländer måste inse att Kina inte är att lita på.
"Kommunister ljuger nästan alltid", konstaterade han i sitt tal – något som mitt i allvaret blir nästan komiskt med tanke på de osanningar som kommit ur hans egen presidents mun; enligt Washington Post är Donald Trump nu uppe i drygt 20 000 "falska eller vilseledande" uttalanden sedan han tillträdde på presidentposten. Tyvärr är inte heller Pompeos önskan om ökat internationellt samarbete riktigt trovärdigt, med tanke på hur Trump har gullat med diktatorer och läxat upp sina allierade, eller med tanke på hur USA under Trumps tid som president har lämnat tunga internationella avtal och institutioner.
En välvillig tolkning av Pompeos tal är ändå att USA nu på allvar vill ta strid för den liberala världsordningen mot det auktoritära Kinas växande maktambitioner. Att allt inte bara är ett led i valkampanjen och avsett för en hemmapublik. Mer klarspråk om detta vore välkommet.
Gå till toppen