Annons

Annons

Annons

Hedersrelaterat förtryck

Utreseförbudet börjar tillämpas: ”Effektivt”

Utreseförbudet för barn som riskerar att giftas bort utomlands har tillämpats för första gången, för en elvaåring i Västsverige. Liknande ärenden har även inkommit till andra förvaltningsrätter.

– Jag är övertygad om att det här kommer vara ett effektivt verktyg för att skydda barn, säger Mariet Ghadimi, på föreningen Tjejers rätt i samhället (Tris).

Förvaltningsrätten i Göteborg har nyligen beslutat om utreseförbund för en elvaåring som riskerade att föras utomlands för tvångsäktenskap.

Bild: Jonas Dagson/TT

Annons

Ärendet handlar om en elvaårig flicka som i samtal med socialtjänsten berättade att hennes föräldrar bestämt att hon skulle flytta till Turkiet och att det fanns en man där som ville gifta sig med henne, vilket SVT Nyheter Väst rapporterat om. I förvaltningsrättens beslut framkommer det att anhöriga till flickan i en västsvensk kommun pressat henne att resa till Turkiet. Man bedömer också att det finns risk att hon inte förstår allvaret i det hedersrelaterade våld och förtryck hon är utsatt för på grund av hennes låga ålder.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan