Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ymer om ATP:s stöd: ”Inte så mycket”

De lägre rankade tennisproffsen har haft det tufft ekonomiskt under coronakrisen. ATP:s bidrag på 26 000 kronor är inget Sverigetvåan Elias Ymer jublar över.
– Det är inte så mycket, säger han inför landskampen mot Danmark i helgen.

Elias Ymer deltar i helgens landskamp mot Danmark. Arkivbild.Bild: Fernando Vergara
Det har blivit ett långt uppehåll för Elias Ymer. En sommartourtävling i Ystad i juni är allt han spelat sedan coronapandemin stoppade allt spela på ATP-touren i mars.
Utöver träning i gymmet och fokus på utvecklandet av sitt volleyslag har han haft svårt att fylla dagarna.
– Det har varit speciellt. Jag har tagit körkort, men det är svårt alltså. Det (tennisen) är mitt jobb. Jag har försökt hänga med min familj en del, säger han.
Det uteblivna tävlingsspelet har också lett till en drastisk minskning av inkomster.
– Man fick en engångssumma på 3 000 dollar (cirka 26 000 kronor) av ATP, det är inte så mycket, säger han.
– Det är klart att man tänker på det om man inte har någon inkomst, men det är lika för alla. Man får försöka se det som att jag får träna mer och då kommer jag spela bra på matcherna. Jag har inte haft så mycket utgifter, det blir ju inga resor.
I helgen reser han till danska Farum för att göra upp med grannlandet i ett Davis Cup-liknande format. Matchen är ett privat initiativ och arrangeras av den förre danske storspelaren Jan Leschly.
– Det är ett bra initiativ av dem, det kommer perfekt. Vi åker som ett team och det är Sverige mot Danmark, det ska bli kul, säger han.
Ymer bildar lag med Markus Eriksson och Filip Bergevi och ställs mot Holger Rune, Frederik Løchte och Christian Sigsgaard.
Fakta

Landskampen mellan Sverige och Danmark

25–26 juli gör grannländerna upp i danska Farum.

Landskampen avgörs likt Davis Cup med fyra singelmatcher och en dubbel och spelas på grus.

Mötet arrangeras av den tidigare toppspelaren Jan Leschly och vinnaren får runt 140000 svenska kronor.

Fakta

Läget i tennisvärlden

All proffstennis stoppades i mitten av mars på grund av coronaviruset. Så här är läget nu:

Damernas WTA: Touren är tänkt att dra i gång 3 augusti i Palermo, Italien, och följs av en tävling i Prag veckan efter.

13 turneringar senare i sommar och höst är redan inställda, bland annat slutspelet i kinesiska Shenzhen i månadsskiftet oktober-november.

Herrarnas ATP: Till skillnad från damtouren finns det inget startdatum för ATP. Eventuellt återupptas säsongen med grand slam-turneringen US Open i New York, som är tänkt att avgöras månadsskiftet augusti-september.

12 turneringar senare i sommar och höst är redan inställda.

Gå till toppen