Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boom för skånska vingårdar: ”Sverige ett framtidsland för vinodling”

Det ser ut som en sydostsluttning i Bourgogne, men det är inte Sâone som flyter någonstans där borta för du är i Hällåkra vingård norr om Smygehuk.
De vinklädda kullarna böljar som i Toskana, men det är inte Tyrrenska havet som glittrar i väster utan Kattegatt och vinerna kommer från vingårdarna runt Bjäre, Kullaberg och Helsingborg.
Häng med på en skånsk vinhemester!

Lugnt böljande kullar och strax där bortom det vida och temperaturutjämnande Kattegatt. K Felix G Åhrberg på Kullabergs vingård tycker att betingelserna för vinodling här är optimala.Bild: Tom Wall
Det blir kanske inte så många vingårdsbesök ute i Europa för nyfikna svenskar denna sommar. Men så himla stor skada är det inte för skåningarna som vill vinhemestra. Det finns över ett tjog vingårdar runt om i Sveriges vingårdstätaste landskap och många av dem kan man besöka och prova sig fram i.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen