Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skyhöga bakterievärden på utdömd badplats i Malmö

Redan för fyra år sedan avregistrerades den inre delen av Barnviken i Sibbarp som officiell badplats. Ändå förekommer bad i den grunda viken, där laboratorieprover nu visar skyhöga värden av tarmbakterier.

Malmö stad har skyltat om för att människor inte ska bada i den inre delen av Barnviken i Sibbarp.Bild: Laura mendelin
Länge var den inre delen av Barnviken i Sibbarp en populär badplats. Stranden lockade inte minst småbarnsfamiljer, med kombination av grunt vatten och höga temperaturer.
2016 avregistrerades Barnviken som så kallat EU-bad, detta efter att fem år i rad ha fått klassificeringen ”dålig”.
Trots det låter Malmö stad fortfarande ta bakterieprover i Barnviken och proverna skickas till laboratorium för analys.
Barnviken har långa anor som populär badplats. Den här bilden togs för femtio år sedan, sommaren 1970.Bild: Torbjörn Carlson
Analyssvaret från den senaste provtagningen, 20 juli, har av laboratoriet märkts ”larm". Då uppmättes mer än 2 400 e-colibakterier per 100 milliliter vatten. Gränsvärdet är 1 001 bakterier.
E-colibakterer kan orsaka olika typer av infektioner. Ett troligt skäl till förhöjda e-colinivåer är att vattnet har förorenats med avföring.
– Bakterierna odlas på agarplattor. Jag tror inte att man uppger högre värden än så här. Det är jättehöga värden, säger miljöinspektör Åsa Thorné på Malmös miljöförvaltning.
Miljöförvaltningen har larmat fastighets- och gatukontoret som därefter har satt upp nya och större skyltar som avråder från bad i inre Barnviken. Mindre skyltar fanns redan tidigare.
– Min skarpa uppmaning är att inte bada i den inre delen av Barnviken. Man ska inte riskera att bli sjuk. Vi har många fina bad i Malmö och alla de officiella baden har fina analysvärden, säger Åsa Thorné.
Nästa prov på Malmös badplatser, såväl som i inre Barnviken, tas på måndag.
Gå till toppen