Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

TV-spelsljud ackompanjerar NHL-omstarten

Om en vecka är det dags för nedsläpp då den nordamerikanska ishockeyligan NHL åter drar i gång sitt spel efter nära fem månaders coronauppehåll. Med hjälp av bland annat tv-spelsljud och inspelade hejarramsor ska man återskapa känslan av publik på plats. Det framkommer när ligan presenterar förutsättningarna för omstarten i Edmonton och Toronto.

Calgary tränar inför omstarten nästa vecka. Bild från i torsdags.Bild: Jeff McIntosh/The Canadian Press/AP/TT
– Det kommer tidvis att vara utmanande, men jag försäkrar er om att vi, tillsammans med spelarfacket som vi samarbetar med vid varje steg på vägen, försöker att göra allt som är möjligt för att det här ska bli en upplevelse som man aldrig glömmer – på ett bra sätt, säger NHL-kommissionären Gary Bettman, enligt nhl.com.
24 lag gör upp om Stanley Cup-titeln. Den västra konferensens lag spelar i Edmonton och lagen från den östra spelar i Toronto. Semifinaler och final ska sedan avgöras i Edmonton. Alla matcher spelas utan publik.
Planen är att den första Stanley Cup-finalen preliminärt ska spelas den 22 september och att finalspelet ska vara klart senast den 4 oktober.
Med hjälp av tekniska lösningar ska man försöka ersätta känslan av publik på plats. Bland annat samarbetar NHL med tv-spelsföretaget EA Sports för att använda deras bakgrundsljud och lagens fans har fått spela in hejarramsor. Dessutom ska man använda fler kameror än vanligt för att ge tv-publiken en annorlunda upplevelse.
– I stället för att använda åskådare i kartong eller nallebjörnar på läktarna har vi bestämt att vi ska göra något som verkligen riktar sig till fansen där hemma, som njuter av tv-upplevelsen, säger Steve Mayer, innehållsansvarig för ligan.
Spelarna kommer att bo på tre olika hotell i Edmonton och två i Toronto. Hotellen med kringliggande områden är helt inhägnade och på gångavstånd från arenorna där matcherna spelas. Över 200 vakter garanterar att spelarna inte kommer i kontakt med några andra än de som får befinna sig inom säkerhetszonerna.
– Att se till att skyddszonen, bubblan, hubben är intakt, är mycket viktigt för att kunna säkerställa att allas hälsa och välmående tas omhand. Att lämna bubblan är helt enkelt inte något som vi kan acceptera, säger Bettman.
Alla spelare kommer att testas dagligen och testresultaten ska vara klara inom ett dygn. Dessutom har man satt upp automatiska mätstationer på flera ställen inom säkerhetszonerna där man bland annat kan mäta kroppstemperatur.
På eller i anslutning till hotellen finns utrymmen, både inomhus och utomhus, för att spelarna ska kunna fördriva tiden. Exempelvis mötesrum, gym och egna biografer.
Flera träningsrinkar finns nära säkerhetszonerna och ligan berättar att man i varje stad redan har bunkrat upp med över 1 000 flaskor sportdryck, lika många träningspuckar och 12 000 duschhanddukar.
– Tanken var att allt skulle vara på plats så att när lagen väl kom dit så att de kan fokusera på det som de är där för. Och det är att vinna ishockeymatcher när de tävlar om Stanley Cup-trofén, säger en av NHL-cheferna, Kris King.
Fakta

Så spelas omstarten

Redan klara för åttondelsfinal:

Boston, Tampa, Washington och Philadelphia från östra konferensen. St. Louis, Colorado, Vegas och Dallas från västra konferensen.

Så här avgörs 16-delsfinalerna (play-in):

Östra konferensen: Pittsburgh–Montreal, Carolina–New York Rangers, New York Islanders–Florida, Toronto–Columbus.

Västra konferensen: Edmonton–Chicago, Nashville–Arizona, Vancouver–Minnesota, Calgary–Winnipeg.

Lagen som har spelat klart:

Buffalo, New Jersey, Ottawa, Detroit, Anaheim, San Jose och Los Angeles.

Gå till toppen