Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trumps krisåtgärd: ”Försöker ta nytt grepp”

Med hundra dagar kvar till presidentvalet i USA behöver Donald Trump vända opinionen för att ha en chans att bli omvald. – Även många republikaner efterfrågar ett tydligare ledarskap, säger USA-kännaren Frida Stranne.

President Donald Trump tycks ha svängt i maskfrågan, vilket av bedömare uppfattas som ett spel för gallerierna. På bilden besöker han ett sjukhus i delstaten Maryland den 11 juli.Bild: Patrick Semansky/AP/TT
Drygt tre månader innan USA:s vallokaler öppnar har Demokraternas sannolike utmanare Joe Biden ett rejält övertag över president Trump i flera opinionsmätningar.
– Trump ligger klart efter. Hans strategier har inte fungerat under våren utan läget har successivt blivit sämre. Han behöver hitta nya sätt att kommunicera och nya budskap, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.
Nu verkar Trump ha ökat trycket i två nyckelfrågor. I dagarna meddelades att federala poliser sätts in för att stävja vapenvåld i flera amerikanska städer. Parallellt återupptogs de pressträffar om coronaläget som fram till slutet av april var en daglig företeelse. Och ofta har det nu varit en återhållsam president som intagit podiet och talat till folket.
– Det är en väldigt annorlunda framtoning nu mot för bara någon vecka sedan och det är uppenbart att han försöker ta ett nytt grepp. Tidigare har han löpt iväg ganska okontrollerat men nu håller han sig till manus för att ta den där statsmannarollen, säger Stranne.
Hon får medhåll från föreläsaren och USA-kännaren Andreas Utterström.
– Det här är hans sätt att försöka vara mer av en landsfader för nationen. Jag tänker direkt på valkampanjen 2016 där han också hade korta perioder då han var rätt disciplinerad och mer som en traditionell amerikansk politiker. Men precis som nu var han då väldigt pressad, säger han.
Samtidigt har Donald Trump svängt om på flera punkter när det gäller pandemin. Från att tidigare ha spelat ner dess konsekvenser har han nu ställt in Republikanernas partikonvent i Florida. Och under den första pressträffen i tisdags tycktes Trump plötsligt ha vänt i den i USA starkt politiserade munskyddsfrågan, som splittrat landet i två läger.
– Vi uppmanar alla som inte kan utöva social distansering att bära ansiktsmask, oavsett om du tycker om masken eller inte. De gör nytta, sade Trump.
Frida Stranne menar att kovändningen indikerar att Trump insett att slaget om presidentskapet håller på att gå förlorat.
– Allt som Trump gör är en del av hans återvalskampanj. Så har han fungerat under hela sitt presidentskap och nu är det extra tydligt.
– Även många republikaner efterfrågar ett tydligare ledarskap. Ska Trump ha chans vinna tillbaka de som övergett honom måste han hitta ett mer märkbart ledarskap där han tar pandemin på större allvar. Hans tidigare ekonomiska framgångar i all ära – nu krävs att han visar att han värnar om både ekonomin och människoliv.
Enligt oberoende Real Clear Politics (RCP) sammanställning över opinionsmätningar leder den tidigare vicepresidenten Biden över Trump med över åtta procentenheter. RCP:s översikt visar att befolkningens missnöje med Trump har vuxit sedan virusutbrottet, liksom andelen invånare som inte stödjer presidentens hantering av pandemin.
Historiskt sett har bara en enda presidentkandidat med så pass dystra siffror så nära valet lyckats återhämta sig, enligt CNN. Inför valet 1948 låg Harry Truman tio procentenheter efter sin motståndare Thomas Dewey, men lyckades vända opinionen och ta hem segern.
Samtidigt innebär den nuvarande pandemin en unik situation. Mycket kan fortfarande hända och många faktorer påverkar valets utgång, säger Stranne.
– Trumps stöd har minskat successivt och är nu väldigt lågt, både i den nationella sammantagna mätningen men även i de olika delstaterna, vilket är vad som avgör valet i slutändan. Det blir en enormt svår upphämtning för Trump, men det är fortfarande långt kvar till valet och han har lyckats med det omöjliga förr.
Missnöjet med Trump betyder alltså inte att Joe Biden kan glida in i Ovala rummet på en räkmacka. Fortfarande återstår månader av kampanjarbete och avgörande debatter, och dessutom har Biden ännu inte tagit det riskabla beslutet kring vem som ska bli hans vicepresidentkandidat.
– Än går det inte att ta ut Bidens seger. Han har inte riktigt testats än, inte behövt bevisa något, utan snarare vunnit på att Trump gjort misstag och inte visat önskat ledarskap, säger Stranne.
I början av 2020 var presidentens utgångsläge starkt. Innan vårens tumult bröt ut såg utsikterna för att bli omvald lovande ut.
– Men det har vänt till en tydlig fördel för Biden. Det handlar om ett kombinerat, övergripande missnöje med Trump: bristande ledarskap i en tid av djup kris, av protester mot polisvåld och dessutom att afroamerikaner drabbats väldigt hårt av krisen. Att Trumps förtroendesiffra rasat beror delvis på att det här är första gången som han ställts inför ett riktigt prov – att han inte uppfattas vara en president som levererar i en krissituation.
Fakta

Tiden fram till presidentvalet

Utvalda hålldatum för valrörelsen:

Augusti:

17-20: Demokraternas partikonvent.

24: Republikanernas partikonvent. Förkortat på grund av coronapandemin.

September:

29: Debatt mellan presidentkandidaterna i South Bend i Indiana.

Oktober:

7: Debatt mellan vicepresidentkandidaterna i Salt Lake City i Utah.

15: Debatt mellan presidentkandidaterna i Ann Arbor i Michigan.

22: Debatt mellan presidentkandidaterna Nashville i Tennessee.

November:

3: President-, kongress- och delstatsval.

Källor: 270towin,com, The New York Times, med flera.

Gå till toppen