Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler drunkningslarm under hemestern – men bara 3 av 33 skånska kommuner har livräddare

Juni blev en svart månad med flest drunkningsolyckor under hela tvåtusentalet.
Men i nuläget har bara tre av trettiotre skånska kommuner livräddare. ”En katastrof”, menar Pontus Carlsson, bevakningschef på Falsterbonäsets livräddare. Andra strandkommuner som Kävlinge ser inget behov av bevakningen – trots två dödsolyckor de senaste åren.

Normalt gör livräddarna på Näset 15–20 insatser om året i vattnet. I juni hade man tolv tillbud på tre dagar. ”Vanliga drunkningsolyckor är så onödiga. Ett av de vanligaste sätten att drunkna är att ta dig till en plats där det är djupt utan att kunna simma. Flytleksaker är helvetet på jorden just nu”, säger Pontus Carlsson, bevakningschef på Falsterbonäsets livräddare.Bild: Lars Brundin
Med hemester och reserestriktioner ökar trycket på stränderna. Det har satt spår i statistiken och i juni inträffade 23 drunkningsolyckor i Sverige – den svartaste junimånaden under hela tvåtusentalet enligt Svenska livräddningssällskapet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen