Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Sent omsider föreslås trygghetskameror i Lund – efter år av flathet

Hade polisen monterat upp en övervakningskamera vid Palettskolan när den brann förra gången, hade pyromanen åkt fast, skriver Thomas Eliasson.Bild: Patrick Persson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Lunds flathet mot skolbrott har pågått i åratal.
Palettskolan har haft ännu en mordbrand. Det har varit 12 skolbränder i Lund sedan i mars, säkerligen mest i Sverige. Sanningen är att Lund är en värre stad att bo i än områden som polisen räknar som utsatta zoner.
Man behöver inte vara matematiker som jag för att förstå att det inte är någon slump. Lund är en förlåtande toppmiljö för unga brottslingar. Här förstår man inte samband mellan brott och tillfället som gör förövaren.
Skolan brann nyss. Hade polisen monterat upp en övervakningskamera hade pyromanen åkt fast. Sent omsider föreslår nu Lunds politiker äntligen trygghetskameror. Flatheten har tyvärr pågått i åratal.
För två år sedan var mina barns högstadieskola utsatt. Några elever satte på brandlarmet varje vecka i flera veckor. Skolan utrymdes varje gång och ingen fick gå in förrän brandkåren varit där. Jag hade ett långt samtal med rektorn om detta. Hon förklarade att man inte kan övervaka barn med kamera. Mitt största minne av diskussionen var hennes undanglidande. Det var verkligen inget stort problem med brandlarm i flera veckor. Rektorn har nu slutat.
Min 8-åring i sin lågstadieskola hoppades på bakifrån av en klasskamrat som tog ett så hårt strypgrepp att hon fick märken på halsen. Inom en timme var jag på skolan, talade med skyddsansvariga, skolsköterskan tog foton. De lovade utreda händelsen och rapportera. Men det var mycket viktigt att jag själv inte blandade mig i. Jag hörde aldrig något efter det. Läraren har nu slutat.
Jag har skrivit insändare om hur gratis skol-internet dygnet runt med känt lösenord gör att 16-åringar besöker alla småskolor i Lund fast de inte har där att göra. Inte ett ljud från Lund.
Jag har skrivit insändare om klottret i Lund. Efter det slutade skolorna skicka alla elever på klotterskola i Stenkrossen.
Jag har 10 gånger kontaktat Lunds gatunämnd efter att återvinningsstationen vid Mårtenstorget fullklottrats. Inte ett ljud från Lund. En poliskamera där hade tagit de 4-5 klottrare som syns i hela stan.
Mina barn påpekade att en lärare på deras skola var riktigt creepy, de vågade inte gå till honom. Jag pratade med en lärare om det. Inte ett ljud från Lund. Läraren dömdes sedan i domstol och har nu slutat.
Åratal av passivitet från ansvariga vuxna, flathet, ideologisk övertygelse som ger gratis porrsurfning på kvällar till 16-åringar och tolererar brandlarm och bränder men inte trygghetskameror. En brist i småskolan på att ta hand om sin närmiljö, istället talar man om jordens miljö. Ett fokus på esoteriska ämnen men ignorans av direkta brott i Lund. Där någonstans finns orsakerna till Lunds skolbränder.
Kommunpolitikerna borde ställa sig upp som en man och lova skydda våra barn och göra allt för att stoppa förstörelsen i skolorna. 100 insändare, email, och telefonsamtal bara från mig räckte inte. Det behövde brinna 12 gånger innan det blev en kamera. För våra politiker har valt att fokusera på ideologi. Och där ingår tyvärr inte det viktigaste som finns, våra barns skolmiljö och säkerhet.

Thomas Eliasson

5-barnspappa i Lund
Gå till toppen