Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jazzfestivalen: “Vi går från att vara lokala till att bli globala”

Den 30 juli och tre dagar framåt är det dags för Ystad Sweden Jazz Festival. På grund av pandemin har arrangörerna valt en annorlunda väg i år: det blir en digital festival.

Jan Lundgren kommer att uppträda bland annat med Scott Hamilton.Bild: Steven Haberland
Alla stora jazzfestivaler i Europa har ställt in i sommar. Många artister har inte möjlighet att resa och folksamlingar är inte tillåtna. Kommittén till Ystad Sweden Jazz Festival har gjort sitt bästa för att bjuda på en musikupplevelse efter de förutsättningar som finns. Detta år finns fler svenska namn bland artisterna och man har också valt att livesända tio konserter direkt från Ystad.
– Kanske får vi en större publik än tidigare eftersom vi streamar i år. Vi går från att vara internationellt lokala till att bli internationellt globala, säger Thomas Lantz, ordförande för festivalen och en av grundarna.
Det blir begränsade konserter med högst 50 stycken i publiken. Fyra konserter kommer att spelas på saltsjöbadet och sex stycken på Ystad teater. Spelningarna direktsänds via Musik i Syd Channel.
Jan Lundgren är konstnärlig ledare för jazzfestivalen och kommer att spela piano under två tillfällen.
– Det är svårt att beskriva sin egen musik. Jag får höra att jag spelar melodisk modern svensk jazzmusik.
Jan Lundgren berättar att festivalen brukar ha många besökare från runt om i Europa. Han gissar att ungefär en femtedel av publiken normalt utgörs av lokalbor från Österlen. Resten kommer från andra delar av landet och till exempel Danmark, Tyskland och Belgien. Att satsa digitalt tror han kan göra att jazzfestivalen får en större publik.
– I allra högsta grad är vi en internationell festival. Men nu kan vi till och med nå Kina och Australien.
Förutom de streamade konserterna kommer mindre spelningar att hållas bland annat på Hos Morten Café och stadsbiblioteket där man lätt kan reglera publikantalet.
Scott Hamilton, Sisters och Jazz och Post-sun-vision är några av artisterna som kommer att uppträda. Den digitala festivalen är gratis men det finns möjlighet att köpa virtuella biljetter om man vill stötta arrangörerna.
Fakta

Livestreamade konserter Ystad jazzfestival

Ystads teater:

30 juli 18.00

Scott Hamilton/Jan Lundgren Quartet feat. Ulf Wakenius……

30 juli 21.30

Joakim Milder/Per Texas Johansson/Fredrik Ljungkvist & Mathias Landæus Trio

30 juli 18.00

Fredrik Lindborg Trio with String Quartet "Music of Lars Gullin"

31 juli 21.30

Charlie Parker 100 Years

1 augusti 18.00

Nils Landgren och Johan Norberg feat. Ida Sand

1 augusti 21.30

Jan Lundgren, Lars Danielsson and Wolfgang Haffner

Ystad Saltsjöbad:

30 juli 13.00

Chico Lindvall "Debut"

31 juli 13.00

Sisters of Jazz

1 augusti 13.00

Elisabeth Melander JazzAppear

1 augusti 16.00

Post-sun-vision

(med reservation för ändringar)

Gå till toppen