Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skådespelaren Hassan Brijany död

Guldbaggebelönade skådespelaren Hassan Brijany är död. Den 59-årige skådespelaren avled efter en tids sjukdom.

Hassan Brijany blev 59 år.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
– Det är jättesorgligt, han var en fantastisk skådespelare och en underbar person, säger hans agent Birgitta Rönnhedh till TT.
Hon fick dödsbeskedet i fredags och säger att det nog inte var många som visste hur sjuk han var.
2008 belönades Hassan Brijany med en Guldbagge för rollen som Halims pappa i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris roman ”Ett öga rött”. Han har både innan och efter spelat en rad olika roller för film, tv och på teaterscenen.
Brijany föddes i Iran och är utbildad på teaterskola i Teheran. Han kom till Sverige på 80-talet och 1991 debuterade han på svensk scen i Allan Edwalls uppsättning av ”Främmande” på Angeredsteatern i Göteborg.
I mitten av 90-talet började han även göra roller för tv, hans första var i såpan ”Tre kronor”.
Brijany har sedan medverkat i olika filmer och tv-serier genom åren, däribland ”Hus i helvete”, ”LasseMajas detektivbyrå”, ”Saltön”, ”Tusenbröder II” och ”Kontoret”.
Han har också spelat på flera av landets teaterscener, bland annat i ”Gösta Berlings saga” på Göteborgs stadsteater, ”Körsbärsträdgården” på Uppsala stadsteater och ”Elektra show” för Riksteatern.
Tidigare i år spelade han Hussein Hashemi i uppföljaren till kortfilmen ”Sveriges bästa svensk” från 2016. Men den sista tiden tillbringade han i norra Iran.
”Hans liv var fullt av kärlek. Vi har förlorat en stor människa”, säger brorssonen Nima Brijany till Aftonbladet.
Gå till toppen