Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vattenförbrukning avslöjade svartkontrakt – kvinna förlorar lägenhet

En kvinna sägs upp från sin lägenhet på Rosengård efter att ha hyrt ut den till flera personer utan tillstånd. Grannarnas misstankar bekräftades av att vattenförbrukningen skjutit i höjden.

Hög varmvattenförbrukning tydde på att det bodde betydligt fler än två människor i lägenheten.Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Det var i oktober 2018 som hyresvärden MKB fick in det första tipset om att allt inte stod rätt till i lägenheten. Klagomålen handlade om att det var många människor som kom och gick i lägenheten, och enligt grannarna kom hyresgästens man och hämtade hyresavin varje månad, skriver tidningen Hem & Hyra, som var först med att rapportera nyheten.
Därefter besökte en utredare från MKB, som är specialiserad på svartuthyrningar, lägenheten men möttes då av en annan kvinna som inte ens kände igen hyresgästens namn. Även trygghetsjouren har besökt lägenheten utan att träffa på kvinnan som stod på kontraktet.
I januari sades kontraktsinnehavaren upp och ärendet hamnade hos hyresnämnden. I bevisningen ingår en lista med lägenhetens varmvattensförbrukning. Vanligtvis ska denna ligga på mellan tre och fyra kubikmeter i månaden för ett hushåll på två personer.
Enligt Hem & Hyra ska den som mest ha legat på 20 kubikmeter i månaden, vilket tyder på att betydligt fler har bott i trerummaren. Kvinnan skyller den höga vattenförbrukningen på att hon under helgerna brukar få besök av sina barnbarn som gillar att duscha.
Hyresnämnden menar dock att det enda som skulle kunna förklara vattenförbrukningen är ett läckage, vilket det inte finns någonting som tyder på. Den stora mängden varmvatten tyder därför på att ”många fler personer än två regelmässigt nyttjat lägenheten”, skriver man i sitt beslut.
Efter uppsägningen sjönk varmvattenförbrukningen dramatiskt och hyresnämnden konstaterar att det är ”omöjligt att bo i en lägenhet och inte förbruka varmvatten”.
Förstahandshyresgästen har också hävdat att den kvinna som hyresvärden mötte i lägenheten var en person som väntade på ett eget hyreskontrakt och som hon därför lät bo hos sig under några månader. Hyresnämnden menar att förklaringen inte är trovärdig, bland annat eftersom hon inte har kunnat ge någon information om kvinnan utöver hennes förnamn.
Gå till toppen