Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Supertalangen om sin dröm: ”Har alltid varit Barcelona”

En av världens mest lovande fotbollsspelare håller till vardags till på Malmö IP.
Under 2019 tog hon SM-guld med sitt FC Rosengård, gjorde en hyllad landslagsdebut och var aktuell för OS i år.
Coronapandemin satte stopp för OS-drömmen, men som nybakad student nästa år ser Hanna Bennison fram emot att göra ett nytt försök.

Hanna Bennison.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Hon har precis klivit av träningen på Malmö IP när vi möter henne inne på FC Rosengårds kansli. Laget har nu hunnit spela ett par matcher sedan coronapandemin pausade hela idrottsvärlden.
– Det är skönt att serien är igång och att man får spela matcher igen. Träningen idag gick bra och allt är som vanligt. Man kör bara på och försöker vara så bra som möjligt.
Våren blev inte riktigt som hon, eller någon, hade tänkt sig.
– Det har varit väldigt speciellt, för det här är inget man varit med om innan. Det har ju varit nytt för alla, men vi har tränat på och jobbat hårt och nu känns det som att vi är redo för serien.
Det är många som fått upp ögonen för supertalangen från Lomma och det har ryktats om att storklubben Lyon rycker lite försiktigt i henne. Men just nu vill hon stanna på hemmaplan.
”Det är lite läskigt när man är ung, men samtidigt är det skönt på ett sätt för jag har ju tid på mig att utvecklas också.”
– Jag vill vara här nu och jag trivs jättebra med laget och utvecklas hela tiden. Men i framtiden vill jag utomlands.
I nuläget har hon inte varit och besökt några klubbar, och är tystlåten om vilka dialoger agenter och klubbarna för. Men intresset för henne finns. Drömklubben hade varit Barcelona.
– Det har alltid varit Barcelona. Det är något speciellt med "Barca", jag gillar hur dom spelar. De har många tekniska spelare och det känns som att deras spelstil skulle passa mig. Men det finns ju många andra bra lag också, till exempel Lyon som är världens bästa just nu.
En flytt från Lomma till ett proffsliv utomlands är planen, men någon brådska har hon inte.
– Jag känner att jag behöver ta några kliv till i utvecklingen för att ta det steget. Det är lite läskigt när man är ung, men samtidigt är det skönt på ett sätt för jag har ju tid på mig att utvecklas också.
Den unga talangen siktar på att ta steget utomlands – men inte just nu.Bild: LUDVIG THUNMAN
Med lovorden som haglar runt omkring henne kommer också pressen på att prestera. Hur klarar man att leva upp till förväntningarna och leverera match efter match? Pressen utifrån tar hon med ro – det är värre med pressen inifrån.
– Jag vill ju såklart leva upp till allas förväntningar, men den mesta pressen kommer från mig själv. Jag vill vara så bra som möjligt och vara mitt bästa jag. Det är inte ofta jag är nöjd efter en match eller en träning, jag vill alltid göra saker bättre.
Hinner du någon gång stanna upp och njuta av allt?
– Det är svårt, för oftast går allt i ett med både serie och landslag. Men jag försöker ibland när man har en ledig dag att stanna upp och tänka på det. Men jag reflekterar inte så mycket över det, jag försöker att bara köra.
”Alla är jättesjyssta och tar hand om en. Men jag blir ganska nervös faktiskt, speciellt innan matcher.”
18-åringen gjorde sin debut i A-landslaget under hösten 2019 och är yngst i laget. Även om det inte syns på planen så berättar hon att nervositeten lätt kryper sig på.
– Alla är jättesjyssta och tar hand om en. Men jag blir ganska nervös faktiskt, speciellt innan matcher. Då brukar jag gå igenom vad jag ska göra under matchen och försöka acceptera att det är okej att vara nervös. När jag kommer ut på planen så släpper ju allt och jag bara kör.
Insatserna i landslaget gjorde att hon låg bra till för att komma med i en OS-trupp 2020.
– Det hade varit så kul att vara med där. Jag vet ju inte om det hade blivit så, men det känns som att jag hade haft en chans att komma med. Men om jag utvecklas så som jag vill och har som mål så är mina chanser ännu större nästa år.
Då har hon också hunnit ta studenten. Just nu är hon mitt uppe i ett sommarlov och har sedan två terminer kvar på Procivitas i Malmö innan hon får springa ut till fotbollsplanen.
”När jag är klar med skolan kommer jag kunna fokusera fullt på fotbollen och vara hundra procent där.”
– Efter studenten blir det lättare med fotbollen. Nu när jag kommer hem har jag alltid något med skolan som jag måste ta igen.
Skolgången är det enda som blivit enklare under coronapandemin. I vanliga fall får hon ta igen mycket på kvällarna, eftersom laget tränar på dagtid.
– Skolan har vi haft på distans och det har fungerat bra. Eftersom det skötts online så har jag kunnat vara med på fler lektioner än vanligt. När jag har suttit på bussen på väg till träningarna har jag bara kunnat gå in i mobilen och vara med. Så det har varit bättre för mig faktiskt. När jag är klar med skolan kommer jag kunna fokusera fullt på fotbollen och vara hundra procent där.
Fakta

Fem frågor till Hanna Bennison

Vilket är ditt smultronställe i sommar-Sverige?

– Lomma, där jag bor, tycker jag är mysigt.

Hur ser ett maxpass ut?

– Det är lite olika. Vi brukar börja med passningsövning, sedan lite possession eller något och därefter avsluta med intensivspel fyra mot fyra. Vi brukar köra många matcher och då blir man helt slut.

Vad gör du för att njuta?

– Umgås med vänner och familj.

Vem har varit en viktig förebild?

– Ramona Bachmann. Hon spelade här när jag kom till klubben och hon var hur grym som helst.

Vad gör du om fem år?

– Då spelar jag fotboll i någon klubb utomlands.

Läs också Dagen då Sjöström skulle skrivit historia
Läs också Montlers dröm - sitta i en bur bland vithajar
Gå till toppen