Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Coronatåget tuffar på – smittorisken är stor

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
På ett tåg rör sig passagerare hela tiden i gångarna på väg till toaletterna, där det oftast är kö, skriver Gunhild Andersson.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Lyssnade med stort intresse på SJ:s representant som uttalade sig om "tryggt tågresande".
Jag är förvånad över att man inte tycks känna till hur utrymmet i vagnar och gångar på tågen är dimensionerade.
Gången mellan sätena är så smal (mindre än en meter bred) att man vid möte får vända sig på tvären för att undvika mage-mot-mage puff. Då syftar jag inte på grovt överviktiga personer.
På ett tåg rör sig passagerare hela tiden i gångarna på väg till toaletterna, där det oftast är kö. Corona har ej medfört att folk har mindre toabehov. Samma sak gäller bistron som är ett snålt tilltaget utrymme med köbildning. Tåget består ju av många vagnar och har man gått igenom t ex fem vagnar för att komma till bistron så vänder man knappast tillbaka genom alla vagnarna för att senare kanske slippa stå i kö.
Min personliga mening är att smittorisken är stor vid resor som tar mer än ett par timmar. Skulle jag själv välja tåget i nuvarande situation. Ja om jag åker genom hela Sverige från Skåne till Kiruna t ex. Då finns möjligheten att boka egen sovkupé med toa och dusch. Jag skulle då förse mig med matsäck för ett dygns tågresa.

Gunhild Andersson

Gå till toppen