Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mantel kan vinna ett tredje Bookerpris

Den brittiska författaren Hilary Mantel är en av 13 nominerade på den långa listan till årets internationella Bookerpris. Om hon vinner blir det för tredje gången för samma trilogi.

Hilary Mantel kan vinna sitt tredje Bookerpris. Den här gången är hon nominerad för "The mirror and the light" som avslutar trilogin om Thomas Cromwell. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery TT
Bland de andra nominerade finns amerikanska Anne Tyler med ”Redhead by the side of the road”.
Kritikerhyllade ”Spegeln och ljuset” (”The mirror and the light”) avslutar Mantels trilogi om Thomas Cromwell som föddes som son till en smed och som tog sig upp till samhällets toppskick och blev kung Henrik VIII:s rådgivare. Den släpptes i Storbritannien i våras och har omnämnts som en möjlig vinnare av just Bookerpriset.
Hilary Mantel har tilldelats priset två gånger tidigare, för de två tidigare böckerna i trilogin: ”Wolf hall” (2009) och ”För in de döda” (2012). ”Spegeln och ljuset” ges ut på svenska i september.
Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset har delats ut sedan 1969 och tilldelas varje år den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, oavsett författarens nationalitet. Prissumman är på 50 000 pund (ungefär 560 000 kronor).
Den nedkortade listan med kandidater presenteras den 15 september och vinnaren offentliggörs i november. Förra året gick det internationella Bookerpriset till den nordirländska författaren Anna Burns ”Milkman”.
Fakta

Nominerade till Bookerpriset 2020

Diane Cook: "The new wilderness"

Tsitsi Dangarembga: "This Mournable Body"

Avni Doshi: "Burnt sugar"

Gabriel Krauze: "Who they was"

Hilary Mantel: "The mirror and the light"

Colum McCann: "Apeirogon"

Maaza Mengiste: "The shadow king"

Kiley Reid: "Such a fun age"

Brandon Taylor: "Real life"

Anne Tyler: "Redhead by the side of the road"

Douglas Stuart: "Shuggie bain"

Sophie Ward: "Love and other thought experiments"

C Pam Zhang: "How much of these hills is gold"

Gå till toppen